Hlavní obsah

Měníme naše vakcíny za diplomatickou podporu, kritizují v Izraeli. Dostane je i ČR

Novinky, mso
Jeruzalém

Izrael poskytne několika zemím včetně České republiky symbolickou dávku přibližně pěti tisíc vakcín od společnosti Moderna. Velkorysé gesto premiéra Benjamina Netanjahua ale odsoudil ministr obrany Benny Ganc.

Foto: Miriam Elster, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dostal druhou dávku vakcíny proti covidu na klinice v Ramat Ganu.

Článek

Šéf resortu obrany na Twitteru souhlasil s úterními informacemi veřejnoprávní televize Kan. Ta v reportáži uvedla, že Izrael vakcíny vymění za diplomatické výhody. „Netanjahu obchoduje s vakcínami, které si Izraelci zaplatili z daní, aniž by se zodpovídal. Ukazuje to, že si myslí, že řídí monarchii, nikoli stát,“ uvedl Ganc.

Cesta, kterou se premiér vydal, podle něj vyžaduje diskusi a následné schválení. Jeho kroky by ospravedlnily pouze naléhavé bezpečnostní, diplomatické a lékařské potřeby.

Izrael daroval Česku pět tisíc dávek vakcíny Moderna

Blízký a Střední východ

Vakcíny by od Izraele kromě České republiky měly dostat také Maďarsko, Guatemala a Honduras. Tedy země, které už dříve uvedly, že v Jeruzalémě otevřou diplomatické kanceláře. Za Česko tento záměr potvrdil na začátku prosince loňského roku ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD), který řekl, že v Jeruzalémě vznikne pobočka českého velvyslanectví sídlícího v Tel Avivu.

Až 100 tisíc vakcín pro 15 států

Česká republika by všechny obdržené vakcíny měla poskytnout 2500 příslušníkům armády, kteří budou pomáhat na covidových odděleních.

Kromě výše zmíněných tří zemí poskytne Izrael část vakcín také Palestincům. Netanjahu uvedl, že vakcín má země stále dostatek a není třeba se tak obávat, že by byl dovoz přerušen nebo zastaven. Televize Kan ve středu uvedla, že celkem by Izrael měl rozdat až 100 tisíc vakcín přibližně 15 zemím.

Biden hovořil s Netanjahuem o Íránu a ocenil jeho očkovací kampaň v Izraeli

Blízký a Střední východ

„Za poslední měsíc jsme nashromáždili limitovanou část nevyužitých vakcín, rozhodli jsme se tak symbolicky pomoci zdravotním týmům Palestiny a několika dalším zemím,“ cituje Times of Israel kancelář premiéra Netanjahua.

Izraelská rozhlasová stanice Galac uvedla, že předseda vlády se rozhodl vyhovět žádosti několika určitých zemí výměnou za lepší diplomatické postavení Izraele ve světě. Podle Galacu by darování vakcín mohlo zajistit vztahy s novými spojenci.

Izrael patří ve vakcinaci mezi nejlepší státy na světě. Více než polovina z 8,8 milionů obyvatel už dostala alespoň první dávku vakcíny. Více než 3,1 milionu lidí už je navíc kompletně naočkovaných. Izrael výměnou za rychlé dodávky vakcín poskytne farmaceutickým firmám přístup do zdravotnických databází naočkovaných lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám