Hlavní obsah

Izrael daroval Česku pět tisíc dávek vakcíny Moderna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izrael poskytl České republice pět tisíc dávek vakcíny proti covidu-19 od společnosti Moderna. Deník Právo o tom v úterý informoval premiér Andrej Babiš (ANO), který se podle ČTK na židovský stát s žádostí o pomoc sám obrátil.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Očkování v Izraeli. Ilustrační foto.

Článek

„Je to dar. Budou jím očkováni vojáci, kteří pomáhají u lůžek na covidových jednotkách,“ řekl Babiš. Vakcínu ve dvou dávkách tak dostane 2500 vojáků.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v té souvislosti uvedl, že český stát se dál snaží maximálně urychlit dodávky v rámci objednávky Evropské unie. S partnery jedná o tom, zda by se nemohl počet vakcín dovážených do ČR v krátkodobém horizontu zvýšit.

Agentura Reuters již dříve během úterka napsala, že Izrael daruje symbolické množství vakcín proti covidu-19 Palestincům a několika zemím včetně České republiky.

Zásadní otázka kolem vakcíny: Očkovaní už virus nešíří, naznačují data z Izraele

Blízký a Střední východ

Pomoc zatím symbolická

Kancelář izraelského premiéra Benjamina Netanjahua uvedla, že vakcíny, jež Izrael daruje, jsou z přebytku, který si země vytvořila za poslední měsíc. Dar označila za symbolický. Prohlášení Netanjahuova úřadu rovněž uvádí, že státy, které o dar v podobě vakcín požádaly, byly informovány, že nelze očekávat, že Izrael bude schopen poskytnout velkou zahraniční pomoc, nejméně dokud nenaočkuje vlastní populaci.

Izrael rozvolňuje, očkovaní mohou do baru i divadla

Koronavirus

Izrael dosud dovážel vakcíny od výrobců Pfizer a Moderna. Podle údajů izraelského ministerstva zdravotnictví nejméně jednu dávku vakcíny Pfizer obdržela téměř polovina ze zhruba devítimilionové izraelské populace a Palestinci žijící ve východním Jeruzalémě.

Zároveň Izrael čelí kritice za to, že se stejně nepostaral o Palestince žijící na Izraelem okupovaném Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazy. Tento měsíc Izrael doručil Palestincům první dodávku vakcíny od Moderny. V Pásmu Gazy a na okupovaném Západním břehu Jordánu se také začalo očkovat ruskou vakcínou Sputnik V.

Funguje to. Z půl milionu naočkovaných v Izraeli jen čtyři vážnější případy a žádná úmrtí

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám