Hlavní obsah

Maďarské zdravotnictví před kolapsem, Orbán tahá za ruční brzdu

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Počet úmrtí s covid-19 se v Maďarsku stabilizoval na nelichotivém čísle nad sto případů denně, rychle stoupá počet hospitalizovaných a odborníci varují, že maďarské zdravotnictví je na pokraji kolapsu. Premiér Viktor Orbán oznámil přísnější opatření, která v zemi začala platit od středy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prázdné ulice v Maďarsku, v zemi začal platit zákaz nočního vycházeníVideo: AP

 
Článek

V Maďarsku platí zákaz vycházení od 20:00 do 05:00, jsou zakázána veškerá veřejná shromáždění, byly uzavřeny restaurace a střední a vysoké školy.

„Rodinných oslav se může zúčastnit maximálně deset lidí, pohřbu maximálně 50. Sportovní akce se budou odehrávat bez diváků,“ uvedl Orbán.

Hotely jsou zavřeny pro turisty, ale otevřeny pro cestující za prací a obchodem. Orbán slíbil uhradit 80 procent ztrát ze zrušených rezervací. „Musíme vydržet, než dorazí vakcína,“ dodal předseda maďarské vlády ve veřejnoprávní televizi M1.

Všechny ruské vakcíny proti covidu-19 jsou účinné a bezpečné, tvrdí Putin

Koronavirus

„Pokud infekce poroste současným tempem, maďarské nemocnice nebudou schopny tuto zátěž zvládnout,“ připustil předseda maďarské vlády. Počet hospitalizovaných se v zemi zvýšil na 6153 osob, z nichž je 461 napojených na umělou plicní ventilaci. Ohledně počtu hospitalizovaných pacientů s covidem-19 na 100 tisíc obyvatel vykazuje Maďarsko jedno z nejvyšších čísel v Evropě.

Nakoupit a zpět. Do Polska se můžete dostat i bez testu, řada lidí to neví

Domácí

Ještě minulý týden 20 tisíc lidí na fotbale

Opozice kritizuje Orbána, že k tvrdším opatřením přistoupil pozdě. Připomínají, že ještě minulý týden bylo na fotbalovém utkání Ferencváros Budapešť - Juventus Turín téměř dvacet tisíc diváků. Poslanec za opoziční Demokratickou koalici Gergely Arató v souvislostí s pandemií řekl, že vláda ztratila kontrolu na osudem země. „Nezbývá než doufat, že loď se nepotopí,“ nechal se slyšet předseda mimoparlamentního hnutí Momentum András Fekete-Győr.

Od začátku pandemie eviduje Maďarsko 122 863 případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 2697 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám