Hlavní obsah

Loni lockdown, letos zákaz vánočních trhů. Jak se vyvíjela covidová opatření

Covidová pandemie se od letošního září opět zhoršuje. Opakuje se tak situace z loňského roku, kdy po létě začala drasticky růst čísla nakažených. Opatření se ale zásadně liší. Zatímco loni byl lockdown, letos lidi, zdá se, nejvíc trápí zákaz vánočních trhů. Přinášíme přehled toho, jak se vyvíjela covidová opatření v závislosti na tom, jak stoupala či klesala křivka nakažených.

Článek

Letošek je z hlediska denního nárůstu nakažených ještě dramatičtější, listopadová čísla ukazují i kolem 20 tisíc nakažených za den. 25. listopadu bylo dokonce potvrzeno téměř 28 tisíc případů. Přesto jsou opatření mnohem mírnější než při loňské podzimní vlně. Změna se udála i díky očkování, které chrání před těžkým průběhem nemoci.

Loni na jaře byl virus nový, nebylo jasné, jak se vyvine. Zavíraly se školy, restaurace, i když počty nakažených denně dosahovaly z dnešního pohledu mizivých několik desítek denně.

Na podzim se epidemie vrátila a vláda vyhlásila nouzový stav a postupně zaváděla přísná opatření, jako bylo zavření škol nebo restaurací. 22. října byl pak vyhlášen lockdown. To bylo denně asi 15 000 nakažených.

Letos jsou politici v opatřeních mírnější. I když počty nově nakažených pravidelně přesahují 20 000, lockdown všichni sborem odmítají. Pokud je člověk očkovaný nebo prodělal nemoc, opatření pociťuje jen málo.

Dušek: Brzdíme, bude to ale trvat týdny

Koronavirus

Jaro 2020

Na začátku března byly potvrzeny první tři případy covidu v ČR. Nejvyšší počet nových denních případů byl zaznamenán 27. března, kdy jich bylo 377. Celkem bylo za březen potvrzeno 3257 nakažených. Číslo, které z dnešního pohledu znamená vlastně dobrý denní výsledek. Virus byl ale tehdy nový a přišla přísná opatření.

12. března byl vyhlášen nouzový stav. Postupně byl zakázán maloobchodní prodej. Byly také zavřeny kluby nebo galerie. Byly uzavřeny školy.

Od 16. března vláda zakázala volný pohyb osob kromě cest do zaměstnání a dalších nezbytných cest. Úplně byly uzavřeny i restaurace. Povolen byl pouze prodej přes výdejové okénko.

Ochrana obličeje venku i v práci povinná

Koronavirus

Všude byly povinné ochranné prostředky úst a nosu. Lidé šili roušky, protože se nikde nedaly koupit. Nosily se všude. Docházelo tak z nynějšího pohledu až k absurdním situacím, kdy jednotlivec při procházce v lese měl nasazenou roušku.

V dubnu a květnu počet nakažených klesal a začalo se rozvolňovat a přes léto žádná opatření neplatila.

Podzim 2020

V září byl zaznamenán prudký nárůst pozitivně testovaných. Bylo opět povinné nosit ochranné prostředky úst a nosu ve všech vnitřních prostorech.

5. října vláda vyhlásila nouzový stav. Postupně zakázala všechny kulturní akce, zavřely se i vnitřní sportoviště, zoologické zahrady, muzea a restaurace. Vláda také zakázala pití alkoholu na veřejnosti. Chtěla tak zabránit tomu, aby se lidé scházeli venku, když se zavřely restaurace.

Zavřely školy včetně kolejí a internátů a zavedla se pracovní povinnost pro studenty medicíny a zdravotnických škol.

22. října vláda vyhlásila lockdown, který spočíval v uzavření maloobchodů, omezení volného pohybu osob na nezbytné cesty a v zákazu sdružování.

4. listopadu bylo odhaleno až 15 726 nově nakažených, což bylo nejvíce během loňské podzimní vlny. Křivka poté začala klesat a začalo se rozvolňovat. Děti se postupně vracely do škol. Před Vánocemi se otevřely obchody a restaurace a skončil zákaz nočního vycházení.

Stále platil nouzový stav.

Počet nakažených ale začal opět stoupat. Na konci prosince byly opět uzavřeny obchody a služby, kromě prodeje základních potřeb, a opět byl omezen volný pohyb osob a uzavřeny školy kromě 1. a 2. třídy.

Začalo se očkovat.

Zima 2021

6. ledna byl zaznamenán nejvyšší počet případů za zimu, a to 17 783.

Vláda prodlužovala opatření a také poněkolikáté žádala o prodloužení nouzového stavu. To sněmovna odmítla, ale na základě žádosti hejtmanů vláda nouzový stav 14. února prodloužila.

Zcela uzavřeny byly okresy Cheb, Sokolov a Trutnov, kde nákaza nejvíce řádila.

Vláda uzavře tři okresy

Domácí

V únoru bylo zavedeno povinné nošení respirátorů minimálně třídy FFP2.

Jaro 2021

1. března vláda vyhlásila tzv. tvrdý lockdown. Opět se uzavřely všechny školy. Stále nefungovaly restaurace, obchody a služby.

A přišla novinka: Lidé až na výjimky nemohli opustit svůj okres. Na hranicích okresů často stáli policisté a kontrolovali lidi, jestli mají jeden z povolených důvodů pro svou cestu.

Vláda chce omezit pohyb mezi okresy na 3 týdny a zavřít školy a školky

Domácí

Vláda přerušila provoz dalších obchodů, např. papírnictví nebo prodejen dětského oblečení. Poprvé během koronaviru byly uzavřeny i mateřské školy.

2. března bylo nově nakažených 16 808, nejvyšší jarní číslo.

V dubnu křivka klesala a začalo se rozvolňovat: skončil nouzový stav a s ním i uzavření okresů a obchodů a zákaz vycházení. Do škol se vrací 1. stupeň základních škol a poslední ročníky mateřských škol.

Posléze otevřely kadeřnictví a další služby, zahrádky a venkovní akce. Do škol se v květnu vrátily děti. Otevřely se hotely, penziony a kempy.

Na konci května už přišlo rozvolnění, opět začaly fungovat i vnitřní prostory restaurací a dalších provozoven, pro vstup bylo ale potřeba mít negativní test.

V létě se dále rozvolňovalo a masivně se očkovalo. Vláda spoléhala na to, že očkování podzimní vlnu oslabí.

Podzim 2021

Počet případů začal narůstat, opět řádově na tisíce denně. Žádný lockdown ale nenastal. Většina opatření nově platí jen pro ty, kteří nemají potvrzení o očkování, prodělání nemoci či negativní test. Ten se posléze přestal uznávat.

Křivka nakažených začala v průběhu listopadu strmě stoupat.

25. listopadu byl potvrzen rekordní nárůst případů za den od začátku pandemie: téměř 28 tisíc případů.

Téhož dne vyhlásila vláda nouzový stav. S ním uložila zákaz restauracím mít otevřeno v době od 22:00 do 5:00 hodin a také znovu zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti.

Vláda vyhlásila od půlnoci nouzový stav

Domácí

Nejkontroverznějším opatřením ovšem bylo zrušení vánočních trhů ze dne na den, s výjimkou prodeje kaprů a vánočních stromků.

Školy, obchody, služby i restaurace zůstávají otevřené.

Statistik Komárek: Vláda má špatné rádce. Neví, jaká opatření mají vliv na epidemii

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám