Hlavní obsah

Lockdowny během koronavirové pandemie moc nepomohly, tvrdí američtí vědci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přísné uzávěry během první vlny pandemie koronaviru na jaře 2020 neměly prakticky žádný vliv na snížení počtu úmrtí v souvislosti s onemocněním covid-19. Úmrtnost v USA a Evropě se snížila pouze o 0,2 procenta. Tvrdí to studie vědců americké Univerzity Johnse Hopkinse.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nenalezli jsme žádné důkazy, že by lockdowny, uzavření škol, uzavření hranic a omezení shromažďování měly znatelný vliv na úmrtnost v souvislosti s koronavirem,“ napsali Steve Hanke, Jonas Herby a Lars Jonung ve studii.

Uzavření škol snížilo úmrtnost o 0,1 procenta, uzavření hranic nemělo vůbec žádný vliv, zjistila studie. Efektivnější bylo zavedení povinnosti nosit roušky na pracovišti. Toto opatření mělo podle odborníků snížit počet úmrtí na covid o 24 procent a v případě uzavření barů a klubů to bylo snížení o 15 procent.

„Uzávěry přispěly ke snížení ekonomické aktivity, zvýšení nezaměstnanosti, omezení školní docházky, vyvolaly politické nepokoje, přispěly k domácímu násilí a podkopaly liberální demokracii,“ napsali vědci.

Rakousko míří k povinnému očkování. Pokuty bude neplatičům strhávat z platu

Evropa

Tvrzení dokládají statistikami. Počet případů domácího násilí se po vyhlášení lockdownu zvýšil v USA o 8,1 procenta. A v dubnu 2020 míra nezaměstnanosti ve Spojených státech vzrostla na 14,8 procenta, než nakonec loni v prosinci klesla na 3,9 procenta, jen mírně nad předpandemickou mírou.

Ve Spojených státech od května 2020 do dubna 2021 registrují 100 306 úmrtí na předávkování drogami, což je 28,5procentní nárůst ze 78 056 úmrtí, která byla zaznamenána v předchozím dvanáctiměsíčním období.

Francie otevírá diskotéky a dává sbohem rouškám, očkovací pasy zůstávají

Koronavirus

„Tam, kde byly lockdowny zavedeny, přinesly obrovské ekonomické a sociální náklady, ale dopady na zdraví byly malé nebo žádné. Jako nástroje pandemické politiky by je politici měli odmítnout,“ napsali vědci.

Reklama

Výběr článků

Načítám