Hlavní obsah

Lockdown už nezabírá, tvrdí Prymula. Nesmysl, oponuje Blatný

Novinky, ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý a současný ministr zdravotnictví se přou o smysluplnost aktuálně platících přísných protikoronavirových restrikcí. Zatímco stávající šéf resortu Jan Blatný (za ANO) tvrdý lockdown obhajuje, protože prý pomáhá zpomalit šíření koronaviru, podle jeho předchůdce Romana Prymuly už smysl nemá, protože ho lidé nedodržují.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Policisté na Plzeňsku kontrolují řidiče při přejezdu hranic okresu.

Článek

„Veřejnost se přestala orientovat v tom, co bychom měli dělat, velká část opatřením nevěří a nedodržuje je. Proto si už nemyslím, že by jakkoliv velký lockdown by bez problémů vedl k vyřešení tohoto epidemiologického nebezpečí,” prohlásil v pondělí Prymula v Rádiu Z.

Jediná cesta, jak se Česko může z postu epidemií covidu-19 nejvíce postižené země v Evropě dostat, je tak podle Prymuly urychlené očkování. „To je jediná cesta, jak z toho ven,” dodal.

Nic se nerozvolní ani na Velikonoce, tvrdá opatření budou dál

Domácí

Jeho slova ale Blatný rezolutně odmítl. „Čím si tedy vysvětlit zastavení nárůstu, který byl poměrně dramatický?”, reagoval na Prymulova slova Blatný po pondělním jednání vlády. „Není nejmenších pochyb o tom, že ta opatření jsou funkční a vedla k zastavení počtu nově diagnostikovaných osob. Je vidět, že v krajích, které na tom byly dříve špatně, jako je Královéhradecký a Karlovarský, se situace zlepšuje. Přesun na moravské kraje je díky opatřením pomalejší," dodal.

Rozvolňování zatím nebude

Stávající opatření včetně zákazu pohybu mimo katastr obce vyhlásila vláda od 1. března, platit mají do 21. března, stejně jako aktuální nouzový stav.

Blatný po pondělním jednání kabinetu řekl, že bude Sněmovnu opět žádat o jeho prodloužení. Zmírňovat opatření se vláda zatím nerozhodla, jednat o tom bude opět ve čtvrtek. Podle Blatného jsou ale ve hře jen minimální úlevy, například pohyb lidí by se mohl rozšířit na území celého okresu, nikoliv jen obce.

Blatný oznámil milion vyočkovaných dávek vakcín

Domácí

Naopak cestování mezi okresy mimo vymezené výjimky je však zatím nejspíš v nedohlednu. Přesto, že statistiky naznačují, že se epidemiologická situace v Česku začíná pomalu zlepšovat. Stále však přibývá velký počet lidí ze zranitelných skupin, kteří jsou denně pozitivně testováni. V posledních dnech je to podle Blatného 1500 až 2000 lidí denně, až třetina z nich skončí v nemocnicích.

„Dalších zhruba deset dní bude do nemocnic proudit zhruba 550 až 600 lidí denně,” odhaduje. V současné době je v nemocnicích kolem 8300 pacientů s covidem-19. Blatný v minulosti mluvil o tom, že k rozvolňování je potřeba dosáhnout asi 3000 hospitalizovaných s covidem-19.

Reklama

Výběr článků

Načítám