Hlavní obsah

Lidé v karanténě budou moci volit i v říjnových volbách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pokud bude před říjnovými volbami do Poslanecké sněmovny pandemický či nouzový stav, lidé v karanténě budou moci hlasovat do přenosných schránek či z auta. Návrh ministerstva vnitra schválila v pondělí vláda.

Foto: Pavel Karban, Radek Plavecký, Právo

Volební drive-in v Ostravě

Článek

„Přestože je epidemická situace každým dnem lepší a věřím, že do října uděláme za koronavirem definitivní tečku, může se stát, že bude ještě tou dobou určitá skupina voličů v karanténě. Tímto zákonem umožníme, že i oni budou moci hlasovat,“ uvedl k tomu ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Dnes se bude volit opět z auta u drive-inů

Domácí

Způsoby zůstávají stejné jako při krajských volbách v loňském roce, tedy hlasování drive-in, v uzavřeném pobytovém zařízení nebo do zvláštní přenosné volební schránky.

Loni bylo pro hlasování z auta připraveno 78 hlasovacích míst, dvě z nich v Praze kvůli senátním volbám, zbylé po jednom v každém okrese. I když byla stanoviště připravena odbavit všech 16 000 lidí, kteří byli v karanténě, všichni této nabídky nevyužili.

V každém z krajů přijelo hlasovat v průměru 250 lidí. Voliči raději využili možnost hlasovat do přenosné volební schránky, kterou jim přivezli volební komisaři.

Reklama

Výběr článků

Načítám