Hlavní obsah

Léková agentura začala s hodnocením německé vakcíny CureVac

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) začala s předběžným hodnocením další vakcíny, tentokrát od německé společnosti CureVac. Ta vyvinula vakcínu proti covidu-19 s názvem CVnCoV na podobném principu, jako je ta od Pfizer/BioNTech nebo Moderny, se kterými se už v Česku očkuje.

Foto: Profimedia.cz

Testování vakcíny CureVac

Článek

Čekat se teď bude na výsledky dalších klinických testů, které by definitivně potvrdily bezpečnost vakcíny. Dalším krokem by měla být žádost o její registraci v EU.

„V tuto chvíli není možné odhadnout, jak dlouho bude posouzení trvat, vše by ale mělo proběhnout ve zkráceném režimu, stejně jako u rolling review dalších vakcín proti covidu-19,” uvedla ředitelka SÚKL Irena Storová.

Někteří Středočeši odmítají očkování vakcínou AstraZeneca

Domácí

Česko ve své očkovací strategii počítá s dodávkou CureVac nejdříve v dubnu v řádu dvou desítek tisíc dávek, které by měly pokračovat až do poloviny roku 2022. Látka od německé firmy se aplikuje ve dvou dávkách, stejně jako dosud schválené vakcíny.

Podobně jako přípravek od AstraZeneky, i CureVac má lepší podmínky pro skladování. V běžné lednici vydrží při 2 až 8 stupních půl roku, a je proto vhodný i pro přímé očkování v ordinacích praktických lékařů.

Všechno bylo špatně. Šéfka EK si sype popel na hlavu za nedostatek vakcín

Koronavirus

Jde v pořadí o šestou vakcínu, kterou se EU zabývá. Kromě dosud schválených vakcín od Pfizer/BioNTech, Moderny a AstraZeneky probíhá hodnocení látek od Johnson a Novavax.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám