Hlavní obsah

Lékaři nesmějí kvůli předpisům podávat nemocným účinné léky

Právo, špf, ib, mhr, rap, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemocnice nasadily experimentální lék Bamlanivimab americké firmy Eli Lilly dalším pacientům, ale stále jich je málo. Oslovené krajské nemocnice se shodují, že léku je dostatek, ale na přísná kritéria stanovená ministerstvem zdravotnictví dosáhne jen málo nemocných zájemců.

Foto: Novinky

Nový lék

Článek

Například fakultní nemocnice v Plzni ho zatím nasadila jen čtrnácti pacientům. Dvacet pacientů ho dostalo v ostravské fakultní nemocnici. Podobné je to i jinde.

„Praktičtí lékaři své pacienty posílají, ale občas se stává, že pacient není správně indikován a rekonvalescentní plazma či lék Bamlanivimab mu nemůže být podán,“ řekla Právu Lucie Chytilová, mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje.

Přestaňte škudlit s drahými léky na covid, hospitalizace je dražší, vyzývá Smejkalova skupina

Domácí

„Ta skupina těžce nemocných pacientů samozřejmě riziková je a je dobré pro ně lék mít, na druhou stranu už jsem musel odmítnout podat lék pacientovi, který rozhodně nebyl zdravý, ale indikační kritéria nesplnil. Opakovaně slyším, že jde jen o doporučení a že se musí rozhodnout lékař, ale vím také, jak reálně funguje kontrola od pojišťovny, a tam se s námi nikdo nebaví, pokud dostane lék pacient, který kritéria nesplňuje. Jedna pacientka chtěla dokonce lék manželovi celý zaplatit, a ani to náš právní řád neumožňuje,“ řekl Právu lékař. Ten si nepřál být jmenován. (Redakce jeho totožnost zná.)

Ke středě se do více než sedmdesáti nemocnic rozvezlo 1063 dávek bamlanivimabu. „Z celkových tří tisíc dávek nám tedy zbývá ještě 1937 ampulí léku Bamlanivimab,“ řekl Petr Sulek, mluvčí Thomayerovy nemocnice, která lék distribuuje podle požadavků zdravotnických zařízení v krajích. Zhruba 130 balení bamlanivimabu dostala i olomoucká fakultní nemocnice, zatím jich použila jen přes dvě desítky.

První pacienti vyslaní od praktiků

„Jde o prevenci těžkého průběhu covidu u velmi rizikových skupin pacientů. Jsou to typicky třeba diabetici, onkologičtí pacienti nebo pacienti s plicní hypertenzí,“ řekl ve středu mluvčí nemocnice Adam Fritscher.

Bamlanivimab. Na slibný lék dosáhne jen málokdo. Můžou za to příliš přísná kritéria?

Koronavirus

S včasným odhalením vhodných pacientů se spoléhá na praktické lékaře. Lidem, kteří splňují podmínky, se doporučuje, aby se při prvních příznacích covidu ozvali lékařům sami. Na infuzi do nejbližšího centra je může poslat praktik i ambulantní specialista. Ale podle dosavadních zkušeností s nejistým výsledkem.

„Praktičtí lékaři spolupracují, někdy pošlou i pacienty nesplňující indikační kritéria nebo mimo časové okno vhodné k aplikaci monoklonálních protilátek, s postupem času a s přibývajícími zkušenostmi předpokládáme, že indikovaní pa­cienti budou přibývat,“ řekl primář ARO mladoboleslavské nemocnice Jan Žižka.

Babiš kritizuje Blatného úřad, podle premiéra blokuje zahraniční léky na covid

Koronavirus

Od minulého týdne jsou v Česku čtyři tisíce dávek od Regeneronu, z nichž polovinu už převzala Fakultní nemocnice v Motole. Druhým koordinačním místem, odkud se bude lék rozvážet, je fakultní nemocnice v Brně. První závoz tam očekávají ve čtvrtek. O nový přípravek se už nemocnice hlásí.

„Dne 1. dubna očekáváme dodávku prvních sto dávek koktejlu monoklonálních protilátek od firmy Regeneron,“ sdělil Právu Martin Matějovič, přednosta tamní 1. interní kliniky fakultní nemocnice v Plzni. Ve středu dostala první balení i strakonická nemocnice. Koncem týdne má lék dorazit i do královéhradecké fakultní nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám