Hlavní obsah

Kouření ztěžuje koronaviru průnik, ukázala studie

Právo, vpl

V uplynulém roce vyvolalo údiv několik studií, které prokázaly, že kuřáci mají menší pravděpodobnost onemocnění covidem-19 než nekuřáci. Nyní je jasné, co je chrání. Ačkoli jiné zkušenosti a analýzy ukazují, že kuřáci mají zvýšené riziko závažných případů covidu-19, objevily se také zprávy, že počet případů je u kuřáků nižší než u nekuřáků. Pocházely z Německa, Francie a z Izraele.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Ano, čtete správně: několik studií už krátce po začátku pandemie naznačovalo, že kouření pravděpodobně snižuje riziko nákazy virem SARS-CoV-2, a někteří kuřáci si tak oddechli.

Francouzská studie například zkoumala všechny osoby nakažené SARS-CoV-2 v pařížské nemocnici z hlediska jejich kuřáckého chování. Ukázalo se, že pouze pět procent nakažených kouří, což je výrazně méně než u zbytku francouzské populace, kde kouří přibližně 25 procent.

Velšští lékaři dokonce proto zvažovali používání nikotinových náplastí.

Před koronavirem by překvapivě mohl chránit nikotin, zjišťují vědci

Koronavirus

Když pomáhají škodlivé látky

Přesné pozadí ochranného účinku cigaret však dosud nebylo zcela jasné. Vědci spolupracující s Keidžim Tanimotem z univerzity v japonské Hirošimě nyní vnesli světlo do této temnoty. Podle nich právě karcinogenní škodliviny obsažené v cigaretách kuřáky chrání před infekcí. Svou studii zveřejnili v časopise Scientific Reports.

Za rok je po pandemii, míní šéf Moderny

Koronavirus

Problematickými látkami, které bývají v souvislosti s koronavirem nápomocné, jsou tzv. polycyklické aromatické uhlovodíky. Podle Tanimota a jeho kolegů tyto látky potlačují tvorbu ACE2 receptorů ve vlastních buňkách těla prostřednictvím jiné molekuly. V případě SARS-CoV-2 to znamená rozsudek smrti, protože koronavir potřebuje tyto receptory, aby mohl proniknout do lidského těla a napadnout jeho buňky.

Žádné doporučení pro tabák

„Čím vyšší bylo množství cigaretového kouře, tím méně se ACE2 buňky tvořily, tj. tím méně vstupních bran pro virus nabízely,“ potvrzuje japonský vědec.

Vědci nyní chtějí vyvinout lék, který by pomohl blokovat ACE2 receptory, a to i bez škodlivých účinků kouření.

Koronavirus už nebude mutovat do smrtelnějších variant, tvrdí britská expertka

Koronavirus

Znamená to, že „jít si na cigárko“ znamená chránit se? Ne! Z těchto závěrů nevyplývá žádné doporučení pro tabák. „Musíme zdůraznit, že k dispozici jsou přesvědčivé důkazy o tom, že kouření zvyšuje závažnost covidu-19,“ řekl Tanimoto.

Podle Světové zdravotnické federace (WHO) je riziko rozvoje těžkého průběhu infekce covidu-19 nebo úmrtí u kuřáků o 40–50 procent vyšší. Kouření se proto stále nedoporučuje.

Co jsou polycyklické aromatické uhlovodíky
Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAHs) jsou skupina více než sta látek tvořených pouze uhlíkem a vodíkem ve formě benzenových jader.
PAHs jsou běžnou součástí životního prostředí.
Přirozeně vznikají při spalování jakékoliv organické hmoty (doprava, elektrárny, průmysl, cigaretový kouř apod.).
Může se tak stát i při úpravě potravin (grilování, pečení, uzení, sušení).
Jsou to pevné, většinou bezbarvé sloučeniny.

Anketa

Kouříte?
Ano a nehodlám přestávat
27,5 %
Ano, ale chci přestat
15,2 %
Ne, přestal/a jsem
25,2 %
Ne, nikdy jsem ani nezačal/a
32,1 %
Celkem hlasovalo 9679 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám