Hlavní obsah

Koronavirus v Polsku zabíjí stovky lidí denně

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud nejvyšší přírůstky úmrtí nakažených koronavirem hlásí v posledních dnech Polsko. Denně tam zemřou stovky infikovaných lidí. V zemi, kde žije 38 milionů obyvatel, zemřelo na covid-19 od začátku pandemie už více než 62 tisíc lidí.

Článek

Třeba 8. dubna podle serveru worldometers v Polsku zaznamenali 954 úmrtí v důsledku covidu, 14. dubna jich bylo 803. Polská média upozorňují, že země s průměrnými počty úmrtí v přepočtu na milion obyvatel v minulých dnech předstihla i covidem decimovanou Brazílii.

„Dokonce i Brazílie, USA či Indie s takřka 1,4 miliardy obyvatel, kde po infekci koronaviru za den zemřelo 1,5 tisíce pacientů, jsou nyní daleko za námi,“ upozornil v neděli europoslanec za Občanskou platformu a bývalý polský ministr zdravotnictví Bartosz Arkulewicz.

Pandemie kosí Poláky jako nikdy předtím

Koronavirus

„Polsko v boji s pandemií koronaviru začalo celkem dobře, nicméně od konce minulého roku došlo k rapidnímu zhoršení. Nedůsledná, neúplná a alibistická protipandemická opatření způsobila, že na podzim jsme ztratili kontrolu nad ohnisky nákazy a tento stav v podstatě přetrvává,“ uvedl pro portál natemat pl. profesor Boleslav Samolinski, přední specialista na veřejné zdravotnictví z Varšavské lékařské univerzity.

Drama od podzimu neskončilo

K hlavním příčinám současného kritického stavu také patří to, že „lidé nakažení covidem-19 v Polsku se vědomě vyhýbali karanténě, což způsobilo obrovský nárůst infikovaných a postupné ochromení polského zdravotnického systému,“ poznamenal Samolinski.

Dodal, že obrovské drama vypuklo na podzim, kdy sanitky přestaly jezdit pro nakažené koronavirem, protože s jinými nakaženými čekaly nekonečné hodiny před nemocnicemi na příjem. Nakažené nebylo kde hospitalizovat a vyčerpaný zdravotnický personál sotva stál na nohou. I kvůli tomu koncem listopadu začaly počty obětí pandemie narůstat a tento nárůst se nezastavil dodnes.

Pandemii zastaví pouze očkování

„Všichni ve zdravotnictví dobře vědí, že máme zničenou infrastrukturu, zastaralé nemocnice i techniku a chybí personál na péči o pacienty, což ale není vina pouze současné vlády. Dříve či později se tento stav musel změnit v obrovské lidské tragédie,“ uvedl Samolinski.

Poláci přibrali kvůli pandemii v průměru 5,7 kg

Evropa

Zároveň vyzval veřejnost, aby se vrátila k dodržování protipandemických opatření, a také upozornil na potřebu urychleně naočkovat maximum obyvatelstva, aby se pandemie v Polsku zastavila.

Doposud bylo v Polsku naočkováno 8,8 milionu obyvatel, první dávku dostalo 6,5 milionu z nich, což je slabší průměr EU, uvedl portál onet.pl.

Reklama

Výběr článků

Načítám