Hlavní obsah

Koronavirová mapa: Nejhorší je Praha-východ, jsou ale i oblasti bez covidu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku v posledních dnech zvolna rostou. Úměrně tomu se zvolna zvedá i incidence na 100 000 obyvatel, která je pro vládu jedním z hlavních sledovaných ukazatelů. Celorepublikově se nyní týdenní průměr potvrzených případů drží na čísle 12, jsou ale okresy, kde je i více než dvojnásobný. Vedle Prahy či Prahy-východ to momentálně platí i pro Jihlavu. Na druhou stranu jsou ale regiony bez nově hlášených případů.

Článek

V hlavním městě a okolí se vyšší incidence potvrzuje dlouhodobě, byť i zde kolísá. Aktuálně se v metropoli dostala na průměrnou týdenní hodnotu 25,8 potvrzeného případu na 100 000 obyvatel. Okres Praha-východ pak hlásí incidenci 26,5.

Nad hranicí 25 případů na 100 000 obyvatel, která představovala v zatím posledním systému tzv. rozvolňovacích balíčků hranicí mezi pátým a nejmírnějším šestým souborem opatření, se nyní nachází ještě Jihlava (25,5).

Jakkoliv celková čísla mírně rostou, v řadě okresů se drží incidence jen na úrovni jednotek případů. V okresech Kroměříž a Jeseník aktuální týdenní průměr nových případů na 100 000 lidí odpovídá dokonce 0, velmi nízká čísla pak hlásí třeba také Trutnov (0,9) či Domažlice (1,8).

Z hlediska krajů je nejlepší situace ve Zlínském (4,8) a Královéhradeckém (4,9) kraji. Nejhorší je – po Praze – Jihočeský kraj (15,4), Středočeský kraj (13,7), Vysočina (13) a Olomoucký kraj (12,5).

Že by se mohla situace dále zhoršovat a průměrná týdenní incidence dále zvyšovat, naznačují i absolutní čísla nově odhalených případů, které jsou v mezitýdenním srovnání zatím mírně vyšší.

Mezi nově nakaženými jsou tři čtvrtiny neočkovaných

Domácí

Pozitivem je, že vzhledem k pokračujícímu očkování nerostou počty hospitalizovaných pacientů s covidem ani množství těch, jejichž zdravotní stav vyžaduje napojení na umělou plicní ventilaci, případně mimotělní oběh.

Ve středu bylo hospitalizováno 53 nakažených, z toho 15 ve vážném stavu. V kolonce úmrtí pacientů s covidem se v posledních dnech objevuje opakovaně nula, více než dva nakažení za den zemřeli naposledy v polovině června.

Podle dat Státního zdravotního ústavu se v ČR aktuálně dominantně šíří varianta delta, která převládá u 97 procent zkoumaných vzorků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám