Hlavní obsah

Ještě neplatí čtvrtý a Blatný už vyhlíží pátý stupeň PES

– Praha
Novinky, kov, ber

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil, že při zhoršení počtů lidí s covidem-19 v nemocnicích bude navrhovat přesun země do přísnějšího pátého stupně skóre PES.

Foto: MZČR

Stupně PES podle bodové škály

Článek

„Zátěž nemocnic zatím nebyla tak extrémní, jako je to v jiných zemích. Monitorujeme nyní stav v nemocnicích, nárůst hospitalizovaných je teď pozvolnější. Nemůžu nicméně vyloučit, že pokud zaznamenáme počátek tohoto trendu (nárůstu hospitalizovaných - pozn. red.), tak že budeme navrhovat přesun do stupně pět,“ sdělil Blatný.

Očkovací centra jako v Německu nepotřebujeme, řekl Blatný

Domácí

V Česku se podle čtvrtečních dat v nemocnicích léčí 4609 nakažených, 595 jich je v těžkém stavu. I když je počet hospitalizovaných skoro poloviční oproti číslům ze začátku listopadu, dá se předpokládat, že jich s přírůstkem nakažených bude přibývat.

Aktuálně se s covidem potýká skoro 70 tisíc lidí. Na přelomu listopadu a prosince jich přitom bylo „jen” kolem 37 tisíc.

Do čtyřky v pátek     

Skóre systému PES, podle nějž se má řídit zpřísňování či uvolňování opatření, je aktuálně na hodnotě 71 bodů. Přestože již déle než týden odpovídá skóre čtvrtému stupni, vláda rozhodla, že k přesunu, s nímž je spojeno zpřísňování opatření, dojde až od pátku.

Bude tak znovu platit zákaz nočního vycházení a zavřou se restaurace, hotely, vnitřní sportoviště či bazény. Obchody a služby se na rozdíl od předchozí „čtyřky“ tentokrát zavírat nebudou.

Na Vánoce budou povolené půlnoční mše i nákupy, silvestrovská noc se zákazem vycházení

Domácí

Pátý stupeň, který by přinesl další zpřísňování, začíná na hodnotě 76 bodů. Skóre se odvíjí od několika klíčových ukazatelů, jako je přírůstek nakažených, reprodukční číslo, procento pozitivních testů nebo šíření nákazy mezi seniory.

Reklama

Výběr článků

Načítám