Hlavní obsah

Jako na bazaru. Rozdělování vakcín v EU není spravedlivé, rozčílil se rakouský kancléř

– Vídeň

Distribuce vakcín v Evropské unii není spravedlivá a očkovací látky se rozhodně nerozdělují podle počtu obyvatel, prohlásil rakouský kancléř Sebastian Kurz. Země jako například Malta nebo Dánsko mají podle jeho slov podstatně více dávek než například Bulharsko či Lotyšsko. Rakousko se podle informací serveru Krone.at nachází „někde uprostřed“.

Foto: Lisi Niesner, Reuters

Sebastian Kurz

Článek

Rozdělování vakcín v Unii nazval kancléř Kurz „vakcinačním bazarem“, Rakousko však podle něj dosud tímto postupem neutrpělo žádné škody.

V posledních několika týdnech „stále více lidí žaslo nad pokrokem očkování v zemích, jako je Dánsko nebo Malta“, a nad tím, jak málo se toho děje v zemích jako Bulharsko nebo Lotyšsko, řekl Kurz. Proto na začátku týdne porovnal údaje s premiéry v jiných zemích. Ukázalo se, že dodávky nebyly rozděleny podle počtu obyvatel, jak bylo v Evropské unii dohodnuto.

Rakouským lékařům došla trpělivost. Snaží se sami nakupovat ruskou vakcínu

Koronavirus

Na klíči, podle něhož se budou dodávky vakcín dělit do jednotlivých zemí Evropské unie, se dohodli premiéři v lednu, uvedl Kurz. Ale při dalších jednáních v tzv. Řídícím výboru EU se rozběhla zjevně separátní jednání o dodávkách mezi zástupci zemí a farmaceutickými společnostmi a byly uzavřeny zvláštní smlouvy.

Jako příklad uvedl Kurz ostrovní stát Maltu, která do konce června dostane třikrát více dávek vakcín než například Bulharsko. Nizozemsko získalo dvakrát více vakcín než Chorvatsko. Pokud by tento trend pokračoval, některé země by s očkováním skončily na konci léta, popřípadě na podzim, zatímco jiné by byly hotové v květnu.

Rakousko kašle na Unii a hledá cesty k dostatku vakcín

Koronavirus

Kurz tvrdí, že jeho zjištění nemá být bráno jako výčitka, ale že trvá na transparentnosti rozdělování vakcín a chce, aby všechny země EU dosáhly cíle v očkování společně. „Je naším společným zájmem, aby se všech 450 milionů Evropanů vrátilo v létě do normálního života,“ řekl Kurz.

Reklama

Výběr článků

Načítám