Hlavní obsah

Italští vědci dali zelenou ruské vakcíně Sputnik V

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Spallanzaniho institut pro infekční nemoci v Římě vydal kladné stanovisko k účinnosti a bezpečnosti ruské vakcíny Sputnik V. Analýza byla zaslána italskému ministerstvu zdravotnictví a premiérovi, napsala agentura TASS s odvoláním na ředitele institutu profesora Franceska Vaiy.

Foto: Agustin Marcarian, Reuters

Lahvičky s ruskou vakcínou Sputnik V (Gam-COVID-Vac)

Článek

„Účinnost vakcíny je více než 92procentní a přípravek je naprosto bezpečný. Náš závěr je pozitivní. Vše jsme předložili ministerstvu zdravotnictví a předsedovi vlády,“ řekl Vaia. Zdůraznil, že tento posudek je výlučně „vědecký a technický“.

Konečně zase žijeme. Italové se radují z otevření kaváren

Evropa

„Jsem přesvědčen, že by taková hodnocení neměla mít politický podtext. Pokud je vakcína účinná a bezpečná, měla by se v Itálii použít,“ dodal odborník.

Italská agentura Ansa o zájmu Spallanzaniho institutu o ruský Sputnik informovala už 9. února. „Mutace covidu-19 mě neděsí a Sputnik by měl být schválen,“ citovala Vaiu. „Je to válka a my virus vymýtíme,“ dodal.

Na Apeninském poloostrově se od 27. prosince očkuje vakcínou BioNTech/Pfizer a Modernou. V případě vakcíny AstraZeneca doporučil italský lékový regulátor očkovat pouze osoby ve věku od 18 do 55 let. Poukázal na to, že v klinických testech přípravku byly osoby starší 55 let velice řídce zastoupeny. Kvůli tomu není zcela jisté, jak u starších osob, které jsou prioritní skupinou v očkování, preparát funguje.

AstraZeneku použije Itálie pouze do věku 55 let

Koronavirus

Itálie přitom na vakcínu od společnosti AstraZeneca velice sázela kvůli méně komplikovanému skladování dávek. Do vývoje a výroby přípravku jsou navíc zapojené italské firmy. Ovšem Itálie zaznamenala jeden z nejhorších průběhů epidemie koronaviru. Od začátku pandemie se nákaza prokázala u 2,54 milionu lidí, z nichž 88 279 zemřelo.

Reklama

Výběr článků

Načítám