Hlavní obsah

Index PES klesl na 69 bodů, nově nakažených je ale více než v minulých dnech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Index rizika protiepidemického systému (PES) klesl o čtyři body na 69 bodů. Mírně ale vzrostlo reprodukční číslo R, a to o setinu na 0,87. Nově nakažených oproti dvěma uplynulým dnům přibylo, za pátek ministerstvo zdravotnictví eviduje 8423 pozitivně testovaných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Testování na koronavirus

Článek

On-line zpravodajství končíme. 

18:39 - Turisty oblíbený španělský ostrov Ibiza se kvůli prudkému nárůstu počtu nakažených koronavirem od osoboty až do konce měsíce uzavírá, píše server týdeníku Focus. Na ostrov, který patří k Baleárským ostrovům ve Středomoří, jako jsou Mallorca, Menorca a Formentera, se lze nyní dostat jen ze závažného důvodu, tím je například návštěva lékaře či zaměstnání.

Foto: Nacho Doce, Reuters

Ilustrační foto

16:33 - Bavorský zemský okres Cham vytvoří dvě dodatečné testovací stanice přímo na hranici s Českou republikou. Mají umožnit rychlé a hromadné testování tisícovek českých pendlerů a zamezit tvoření kolon. Informovala o tom dnes na svém serveru rozhlasová stanice Bayerischer Rundfunk (BR). Pendleři dojíždějící za prací do Bavorska se musí od pondělí nechat testovat každých 48 hodin.

16:26 - V sobotu ráno se otevřela lyžařská střediska v devíti z 12 regionů Slovinska, ve kterých to dovolila relativně uspokojivá epidemická situace. Podmínkou pro lyžování je nanejvýš den starý negativní test na covid-19, výjimku mají děti do 12 let, profesionální sportovci a trenéři. Většina středisek nabízí testování přímo na místě zdarma. Na jedné sedačce lanovky nebo v kabince smí být jen členové jedné domácnosti, cizí lidé musí dodržovat rozestupy 1,5 metru. Povinné jsou roušky. Hotely ve Slovinsku zůstávají uzavřené a tak je lyžování v praxi možné jen pro místní obyvatele.

15:58 - V Praze zemřela v 70 letech pražská zastupitelka a právnička Jaroslava Janderová (ODS). Podle informací ČTK podlehla potížím způsobeným koronavirem.

11:17 - Na Slovensku zaznamenali 1544 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a země hlásí 71 úmrtí. V nemocnicích je 3067 pacientů s potvrzeným covid-19, z toho 253 na JIP a 328 na plicní ventilaci. Celkově bylo v zemi dosud pozitivně testovaných 234 571 lidí a od začátku pandemie na Slovensku zemřelo 3965 lidí.

11:00 -  V Maďarsku zaznamenali 1344 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 93 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 358 317 lidí a celkem zemřelo 11 904 lidí.

Chcípl PES otevírá hospody vládě natruc

Koronavirus

9:51 - Norská metropole Oslo a okolní oblasti ode dneška výrazně zpřísňují opatření kvůli šíření nové, nakažlivější mutace koronaviru, která byla poprvé zaznamenána v Británii. Od dnešního poledne zde budou uzavřena nákupní centra a další obchody s výjimkou těch, které prodávají nejnutnější zboží. Je to vůbec poprvé od začátku pandemie, co se norské úřady rozhodly k tomuto omezení přistoupit.

9:50 - Španělská kina, divadla a koncertní sály jsou otevřené pro diváky, přestože ti musí nosit roušky a dodržovat rozestupy. Španělsko je v tomto ohledu v Evropě uzavřené v karanténě výjimkou. Kulturní zařízení ve Španělsku otevřela v létě a fungují i nadále, navzdory horšící se epidemické situaci. Divadla a kina jsou zavřená například ve Francii, v Německu nebo v ČR.

Brazilská sestra se podruhé nakazila novou mutací koronaviru, průběh byl horší

Amerika

8:10 - V lednu zemřelo v Česku s koronavirem dosud 3372 lidí, více než za celý prosinec. Od začátku epidemie zemřelo 15 270 nakažených, nejvíce v listopadu.

Od začátku epidemie mělo v České republice pozitivní test na koronavirus 933 361 lidí. Více než 808 000 z nich se již vyléčilo. V zemi tak aktuálně je zhruba 110 000 nakažených, většina má mírný průběh. V těžkém stavu je v nemocnicích 1052 pacientů.

S covidem-19 dosud zemřelo 15 270 lidí. Nejvíce obětí bylo v listopadu, a to 4951. V prosinci jich ministerstvo zaznamenalo 3353. V tomto týdnu bylo zatím 622 úmrtí, na pátek připadá 62 zemřelých. Při dalších aktualizacích ale obvykle tyto údaje rostou. Méně než 100 obětí za den bylo v Česku naposledy 20. prosince, v lednu se většinou denní počet zemřelých pohyboval nad 150.

8:05 - Za pátek přibylo v ČR 8423 potvrzených případů koronaviru, více než předchozí dva dny. Ve srovnání s minulým pátkem je to ale pokles o 860 případů.

Důvodem pro pokles PES je zlepšení čtrnáctidenního průměru nakažených koronavirem mezi seniory. Index nadále zůstává ve čtvrtém z pěti stupňů rizika.

Mezi seniory nad 65 let je za poslední dva týdny 952 nakažených na 100 000 obyvatel. Index PES se snížil kvůli tomu, že se tento průměr dostal pod tisícovou hranici.

7:45 - Reprodukční číslo se naopak zvýšilo o setinu na 0,87. Index rizika se počítá také podle průměru nakažených na 100 000 obyvatel za dva týdny a podílu hospitalizovaných s covidem-19. Obě tato kritéria už několik dní klesají.

Index se ve čtvrtém stupni drží od minulého čtvrtka, kdy klesl na 75 bodů. Od neděle pak byl tři dny na 70 bodech, ve středu se o tři body zvýšil. Důvodem byl právě nárůst reprodukčního čísla nad hranici 0,8. Na začátku ledna se dostalo na hodnotu 1,45, poté začalo klesat až na nedělních 0,68. Od té doby roste.

Rozvolňovat se teď nebude, shodli se ministři. Chtějí pro něj další kritérium

Koronavirus

Opatření proti koronaviru v ČR, která se indexem řídí, nyní odpovídají nejpřísnějšímu pátému stupni. Vláda zatím navzdory vývoji indexu PES rozvolnění neplánuje. Pátý stupeň bude zřejmě platit ještě nejméně do půlky února, mohla by se ale obnovit docházka posledních ročníků do škol. Aktualizaci opatření systému PES, která by měla v Česku platit od 1. února, vláda projedná v pondělí.

Ve výpočtu indexu chce kabinet zohlednit také stav v přetížených nemocnicích. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) zmírnění opatření podmiňuje tím, že pacientů s covidem nebude více než 3000, což se stalo naposledy v polovině října. V posledních dnech bylo s covidem v nemocnicích více než 6000 lidí. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek v pátek uvedl, že pokles hospitalizací na 3000 potrvá ještě nejméně tři týdny.

Lidí v nemocnicích by výrazně mohlo ubýt za tři týdny, míní Dušek

Domácí

Proti novému koronaviru se v Česku od 27. prosince očkuje. Zdravotníci dosud aplikovali 187 889 dávek vakcíny. V pátek očkovali 12 674 lidí, nejméně tento týden. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k dnešním 02:00. Při dalších aktualizacích ale obvykle bývají tato čísla revidována.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám