Hlavní obsah

Lidí v nemocnicích by výrazně mohlo ubýt za tři týdny, míní Dušek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do mírnějšího stupně v rámci systému protiepidemického systému PES by Česko mohlo podle nových kritérií přejít v případě, že v nemocnicích budou ležet maximálně 3 tisíce covidových pacientů. Nyní jich je zhruba 6 tisíc. Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška bychom se současným tempem poklesu mohli na kýžené číslo dostat za nejméně tři týdny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek

Článek

Dušek svůj odhad sdělil v pátek České televizi a ČTK. V posledních dnech počty nově nakažených lidí klesají, stále však v Česku probíhá komunitní šíření nákazy.

Blatný: Uvolňovat se nebude dříve než na začátku února

Koronavirus

Vláda bude v příštím týdnu jednat o úpravě systému PES. Nově by do něj mělo přibýt kritérium, které stanovuje pro přechod do nižšího stupně pohotovosti maximální počet hospitalizovaných covidových pacientů v nemocnicích. V pondělí leželo na lůžkách přes 7 tisíc pacientů s onemocněním, ve čtvrtek to bylo přibližně 6100. Na jednotkách intenzivní péče se pak aktuálně léčí 1100 lidí.

V současnosti se Česko nachází v pátém, nejhorším stupni, pro přechod do čtvrtého stupně bude podle vlády potřeba snížit počet hospitalizovaných na maximálně tři tisíce. „Do nemocnic každý den nově přijde 400 až 500 pozitivně diagnostikovaných,” uvedl Dušek s tím, že denně je propouštěno zhruba 150 lidí.

Pokud by toto tempo pokračovalo, lze předpokládat, že rozvolňování opatření a přechodu do čtvrtého stupně se Češi dočkají nejdříve za několik týdnů. Podle Duška to budou minimálně tři neděle.

Dušek: Nárůst čísla R nic neznamená. Reaguje na nižší přírůstky nakažených

Domácí

Ubývá také počtu nakažených mezi seniory. V posledních třech dnech se jejich počty navyšují o zhruba patnáct set denně, v prvním lednovém týdnu to bylo v některých dnech i tři tisíce. Bránit šíření nákazy se podle šéfa zdravotnických statistiků daří i v domovech pro seniory, kde byla v minulých vlnách situace špatná, nyní přibývají desítky případů nákazy klientů sociálních zařízení denně.

Od začátku týdne naopak ale narostlo, byť mírně, reprodukční číslo, tedy údaj popisující, kolik dalších lidí může nakazit jeden pozitivní. Aktuálně se drží na hodnotě okolo 0,8, což je o desetinu více než o víkendu. Jak již ale Dušek nedávno Novinkám sdělil, nejde o žádný rizikový trend.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám