Hlavní obsah
Ministr dopravy i průmysl a obchodu Karel Havlíček Foto: Jan Handrejch, Právo

Havlíček: Hospodští situaci komplikují

Restaurace, které ve středu zůstaly otevřené i po 20. hodině na protest proti nařízení vlády o zkrácení otevírací doby, ztěžují situaci, řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Ministr dopravy i průmysl a obchodu Karel Havlíček Foto: Jan Handrejch, Právo
Havlíček: Hospodští situaci komplikují

„Chápu jejich naštvanost, ekonomickou situaci. Ale tímto vzdorem nejenže ohrožují sebe, své okolí a hosty, ale je to maximálně nesolidární vůči ostatním podnikatelům, kteří vše dodržují,“ sdělil Právu Havlíček.

„Jsme v pandemické válce, a pokud nebudeme dodržovat pravidla a instrukce, otočí se vše proti nám,“ dodal. Ministr zopakoval, že na rozdíl od Česka jsou provozy v řadě okolních zemí zavřené. Například Německo neotevře restaurace, kavárny, bary dřív než 10. ledna.

Excesů se obává i generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP) Eva Svobodová. „Nepomáhá to situaci, je to několik jedinců, kteří mají jiný názor, než co je ochotna dodržovat většina, a poškozuje to celý segment,“ řekl Právu.

Zasedli si na nás

Svobodová se obává, že takové chování nahrává argumentům epidemiologů, že by se mělo znovu zavřít anebo ještě více zkrátit provoz. Ředitelka asociace doufá, že za porušování nařízení nebudou potrestáni všichni restauratéři, ale jen konkrétní jedinci, kteří pravidla přestoupili.

Protestující restauratéry naopak chápe a staví se za ně člen představenstva AMSP Luboš Kastner, sám majitel několika provozoven, jenž je současně garantem projektu Moje restaurace. „Já tu rebelii lidsky chápu. Gastronomie je v zoufalé situaci a argumentační summit v podstatě končí,“ řekl Právu Kastner.

Tankovna U Zlatého Jelena – rozhovor s provozovatelem

Video: Pavel Jaňurek, Novinky

Kompenzace ze strany vlády podle něj nestačí a rebelie je projev zoufalství. „Vláda se ji bude snažit potlačovat, ale ten tlak teď bude jen vyšší a vyšší,“ poznamenal.

Kabinet si podle Kastnera na gastronomii zasedl a vybral ji za oběť, když ostatní služby nechal otevřené. „Zpráva Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) jasně říká, že restaurace nejsou významným ohniskem nákazy,“ tvrdí Kastner.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků