Hlavní obsah

Francie nabízí třetí dávku všem dospělým

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obavách před novou vlnou pandemie koronaviru umožní Francie očkování posilující dávkou vakcíny všem osobám starším 18 let. Dosud se s ní počítalo pro seniory nad 65 let a rizikové pacienty. Příslušné rozhodnutí vlády ve čtvrtek oznámil ministr zdravotnictví Oli­vier Véran.

Foto: Matias Delacroix, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Francie zažívá pátou vlnu, která je silnější než čtvrtá vlna z letošního léta. Máme ale prostředky, jak se individuálně i kolektivně chránit,“ zdůraznil ministr s tím, že země má dostatek vakcín pro všechny, kdo na ni mají nárok.

Upřesnil, že lidé se budou moci hlásit o posilující dávku od tohoto víkendu, jestliže od druhé dávky uplynulo již pět měsíců. Dosavadní lhůta byla o měsíc delší.

Akcie oslabují, ropa zlevňuje. Svět reaguje na novou mutaci

Ekonomika

Véran současně oznámil, že se pro očkované osoby zkrátí platnost covidových pasů, které opravňují mj. ke vstupu do restaurací, divadel nebo velkých obchodních center. Pokud si držitel dokladu nenechá aplikovat posilující dávku, bude jeho potvrzení po sedmi měsících od předchozí injekce deaktivováno.

Úřady také zkrátí dobu platnosti antigenních i PCR testů na koronavirus z dosavadních 72 na 24 hodin.

Macronův covid pas unikl na veřejnost. Lidé se jím mohli prokázat v restauracích

Evropa

Další opatření počítá s tím, že ve vnitřních prostorách budou nově povinné ochranné roušky. Na vánoční trhy budou moci pouze lidé s platným covidovým pasem.

Nizozemsko odkládá chemoterapie

Nová vlna pandemie deptá také Nizozemsko, kde některé nemocnice už odkládají chemoterapie nebo transplantace orgánů, aby se uvolnila lůžka pro stále rostoucí počet pacientů s covidem. Ten už dosáhl úrovně z letošní jarní vlny infekcí.

Lékaři varují, že pokud se nákazu nepodaří dostat pod kontrolu, bude kapacita nemocnic vyčerpána zhruba za týden. Některé nizozemské regiony už začaly převážet covidové pa­cienty do sousedního Německa.

Násilné protesty v Rotterdamu rozehnali policisté střelbou

Evropa

„V několika regionech jsou nemocnice, které omezují péči. Mluvíme o péči, která vyžaduje lůžko. To znamená, že mnoho termínů se ruší,“ potvrdil mluvčí asociace nizozemských nemocnic.

V pátek oznámila nizozemská vláda zpřísnění protiepidemického režimu. Od neděle bude od 17:00 do 05:00 povinně uzavřená většina obchodů a také bary a restaurace. Nařízení bude platit nejméně tři týdny. Školy zatím zůstanou otevřené, studenti na druhém stupni ale musejí nosit roušky, pokud nesedí v lavici

Přestože je v 17milionové zemi plně naočkováno 85 procent dospělé populace, přibyl ve středu rekordní počet nakažených – 23 709. V porovnání s předchozím týdnem to představuje 40procentní nárůst.

Letadlo s fanoušky Feyenoordu dopravil do Prahy nizozemský král

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám