Hlavní obsah

FDA: Samotný bamlanivimab už nepoužívat, na varianty nezabírá

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zrušil povolení pro nouzové použití samotné monoklonální protilátky bamlanivimab pro léčbu covidu-19. Nové varianty koronaviru jsou proti této léčbě odolné a samotný bamlanivimab tak už nestačí. FDA ho ale nadále umožňuje a doporučuje používat v kombinaci s dalšími monoklonálními protilátkami.

Foto: Novinky

Nový lék

Článek

Nová vědecká data ukazují, že nové varianty viru jsou proti samotnému bamlanivimabu rezistentní, a proto je léčba tímto přípravkem neúčinná. Z toho důvodu se FDA rozhodl, že přínosy podávání léčiva samostatně již nepřevládají nad možnými riziky, a povolení pro nouzové využití zrušil.

Farmaceutická společnost Eli Lilly získala povolení pro bamlanivimab v listopadu k používání pro léčbu středně závažných případů onemocnění covidu-19 u dospělých a dětských pacientů.

FDA zároveň upozornil, že jeho rozhodnutí se netýká podávání kombinací bamlanivimabu například s etesevimabem nebo protilátkového koktejlu REGEN-COV (casirivimab plus imdevimab).

„Zatímco hodnocení rizika a přínosu pro použití samotného balmanivimabu již vzhledem ke zvýšené rezistenci variant nejsou příznivé, ostatní léčby monoklonálními protilátkami zůstávají povoleny a mohou předejít hospitalizaci rizikových pacientů,” vysvětlila ředitelka centra pro kontrolu léků při FDA Patrizia Cavazzoniová.

Zmírnění kritérií dostalo léky k dalším ohroženým

Domácí

Cavazzoniová zároveň vyzvala americkou veřejnost, aby o tento typ léčby v případě potřeby své lékaře požádala, protože je vysoce účinná. O monoklonálních protilátkách totiž mezi lidmi ještě není takové povědomí.

Protilátka napodobuje chování imunitního systému. Váže se přímo na s-protein koronaviru (charakteristický hrot), a brání tak jeho napojení na buňku. Podle výrobce snižuje riziko hospitalizace a smrti o 70 procent.

Pokyny českého ministerstva zdravotnictví zatím umožňují lékařům podávat bamlanivimab bez kombinace s dalšími protilátkami.

Reklama

Výběr článků

Načítám