Hlavní obsah

Evropská komise vydává debakl s vakcínami za rafinované vyjednávání, kritizuje Focus

Novinky, Jitka Zadražilová

My evropští pitomci. Německo v naivní podřízenosti vůči Bruselu. Pod tímto titulkem uveřejnil server německého týdeníku Focus tvrdou kritiku vlády kancléřky Angely Merkelové a problému s nedostatkem vakcín. Nákup vakcíny označil Jan Fleischhauer ve svém komentáři za „debakl Evropské unie pod vedením Ursuly von der Leyenové“.

Foto: Pool, Reuters

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Článek

„Nyní se od nás také vyžaduje, abychom tento propadák považovali za důkaz zvláště rafinovaného vyjednávání,“ píše Fleischhauer v komentáři.

„Pokud při nákupu nezbytného zboží nevíte, který dodavatel jen slibuje a kdo nakonec dodrží slovo, objednáte od každého takové množství, aby to stačilo, i kdyby jiný či jiní vypadli a nic nedodali,“ píše se v komentáři. A to je přesně to, co v Evropské komisi neudělali.

Autor kritizuje kritérium ceny, kdy se unie snažila nakoupit co nejlevněji, protože „nejlevnější neznamená nejvýhodnější“.

Očkování zrychlíme, slibuje Merkelová

Koronavirus

„Je to pomatené. V Evropě jsou peníze na kdeco,“ píše Fleischhauer a připomíná balíček na zmírnění dopadu krize způsobené koronavirem v hodnotě 1,8 bilionu eur. „Ale Brusel chtěl šetřit, a tak šetřil na vakcíně, prostředku, který by mohl ukončit výjimečný stav. I kdyby vakcína stála 100 eur, byla by snadno dostupná. Pro Německo by to znamenalo osm miliard eur. To je stejná suma, kterou zemi stojí týden lockdownu,“ píše.

Vakcína od Pfizeru chrání i proti zmutovaným koronavirům, ukazují testy

Koronavirus

Pozastavuje se nad tím, že tento stav se ještě chválí „jako obzvláště sofistikované vyjednávání“.

Skutečnost, že EU opravdu vyjednala u výrobců nižší ceny než jiní zájemci včetně USA, dokládá nelibá reakce firem poté, co tajemnice belgické vlády pro rozpočet Eva de Bleekerová na Twitteru zveřejnila nákupní ceny a záhy je byla donucena smazat.

Nákupní ceny jednotlivých vakcín, které vyjednala EU (v Kč za dávku)
Oxford/AstraZeneca47,-
Johnson & Johnson182,-
Sanofi/GSK199,-
CureVac263,-
Pfizer/BioNTech315,-
Moderna386,-
Zdroj: Tajemnice belgické vlády pro rozpočet Eva de Bleekerová

Na druhou stranu světový premiant v očkování Izrael otevřeně říká, že i kdyby za vakcíny přeplatil, pořád to pro něj bude výhoda v podobě rychleji otevřené ekonomiky.

Premiant Izrael: I kdybychom vakcínu přeplatili, vyplatilo se to

Koronavirus

Francie prý chtěla protlačit Sanofi

Autora komentáře zaráží, že nikdo neprotestoval a nepoukázal na postup Francie, která podle něj zmařila dohodu na nákup většího množství vakcíny od společnosti BioNTech, protože chtěla přihrát kontrakt své společnosti Sanofi. „Jako by to byla ta nejpřirozenější věc na světě, že Paříž upřednostňuje své národní zájmy,“ píše.

Očkování proti koronaviru v Německu je propadák, kritizují politici

Koronavirus

„Myslí si někdo, že by Francouzi přenechali nákup vakcín psycholožce z Kypru (eurokomisařka pro zdraví Stella Kyriakidesová - pozn. red.), která skončila v kanceláři komisaře EU pro zdraví na základě kvót? A že by bez výhrad přijali, kdyby se tato přetížená dáma rozhodla upřednostnit jiné společnosti, včetně těch, u nichž ani není jasné, zda budou schopny vakcínu někdy dodávat?“ píše komentátor.

„Pokud jednotná Evropa znamená, že člověk přijme bez protestů každé špatné rozhodnutí, dokážu si představit, že docela dost lidí bude mít o evropské myšlence zásadní pochybnosti,” uzavírá sloupek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám