Hlavní obsah

Evropa pomalu rozvolňuje

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada evropských zemí začátkem týdne přikročila k opatrnému uvolňování protikoronavirových restrikcí, avšak za striktně vymezených podmínek. Počty nových případů nemoci covid-19 a lidí v nemocnicích totiž zůstávají i přes sestupný trend stále vysoké.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řecko otevřelo venkovní restauraceVideo: Reuters

 
Článek

Znovu se například otevřela vatikánská muzea, už potřetí od loňského začátku pandemie. Nyní byla zavřená od poloviny března. Návštěvníci zde musejí nosit roušky a dodržovat bezpečné rozestupy, vstupenku si mohou koupit výhradně přes internet. Pro skupiny s průvodcem otevřou také vatikánské zahrady.

Nedisciplinované návštěvníky vatikánských muzeí bude ostraha vykazovat

Vatikánské úřady ujistily, že na dodržování pravidel bude přísně dohlížet bezpečnostní personál. Jeho příslušníci dostali pokyn, aby vyvedli návštěvníky, kteří by nařízení nerespektovali.

Taverny zatím bez hudby

Po několika měsících se v pondělí otevřely zahrádky restaurací a kaváren v Řecku. Zatím směly prodávat jídlo a nápoje jen skrz výdejní okénka. Lidé vzali restaurace útokem, přestože v nich zatím není možná živá ani reprodukovaná hudba. Opatření má zabránit tomu, aby se návštěvníci dobře slyšeli a nemuseli se kvůli hluku k sobě naklánět.

Evropa poráží koronavirus. Do konce je ale ještě daleko

Evropa

Personál se musí dvakrát týdně prokazovat negativním testem na koronavirus a neustále mít roušku. U jednoho stolu smí sedět maximálně šest hostů, návštěva podniků vestoje není možná. Platí ale jednotná zavírací hodina 22.45 hodin, protože zůstává v platnosti noční zákaz vycházení, který začíná ve 23.00 hodin.

Foto: Petros Giannakouris, ČTK/AP

V pondělí se v Řecku po několika měsících otevřely zahrádky restaurací a kaváren

Uzávěru platnou od Velikonoc ukončila včera Vídeň, kde se směly otevřít obchody a provozovny vybraných služeb. Restaurace zatím zůstávají zavřené.

Očkovaní mohou od úterý snadněji cestovat

Koronavirus

Lockdown skončil také v přilehlých Dolních Rakousech, zatímco Burgenland na hranici s Maďarskem opatření uvolnil už před týdnem. Tyto tři spolkové země na východě Rakouska vyhlásily „velikonoční“ restrikce 1. dubna kvůli obavám ze zahlcení nemocnic covidovými pacienty.

Francouzi mohou do jiných regionů

Částečně se v pondělí ulevilo také Francouzům, když v jejich zemi padl zákaz cestování mezi regiony i pohybu více než deset kilometrů od domova. Zákaz nočního vycházení ale platí nadále.

Nizozemsko zažívá obrovské rozvolnění. A to má mnohem horší čísla než Česko

Koronavirus

Už před týdnem Francie otevřela školy a v polovině května budou následovat obchody a kulturní instituce.

Až v červnu by měly přijít na řadu restaurace a sportoviště.

Reklama

Výběr článků

Načítám