Hlavní obsah

EMA začala s hodnocením léku proti covidu-19 Sotrovimab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Evropská léková agentura (EMA) oznámila, že začala s průběžným hodnocením přípravku k léčbě nemoci covid-19 od britské společnosti GlaxoSmithKline a firmy Vir Biotechnology. Lék Sotrovimab má zabránit těžkému průběhu nemoci a snížit riziko hospitalizace.

Foto: Profimedia.cz

Lék Sotrovimab vyvinula britská společnost GlaxoSmithKline

Článek

Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) agentury EMA zatím zkoumá data z testů prováděných v laboratořích a na zvířatech, další výsledky testování obdrží EMA od výrobce později.

EMA bude posuzovat, zda může podání léku zabránit hospitalizaci nebo smrti u nehospitalizovaných pacientů, jak naznačily dosavadní výsledky testů.

EMA začala posuzovat čínskou vakcínu od Sinovacu

Evropa

Pro definitivní verdikt o poměru přínosů a rizik EMA rozhodne až na základě většího objemu dat. Termín rozhodnutí bude podle EMA záviset na rychlosti dodání dat z klinických studií.

Sotrovimab, známý také pod názvy VIR-7831 a GSK4182136, se naváže na proteiny viru SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19. Když se protilátka na tento protein naváže, znemožní viru vstoupit do buněk lidského těla. Podle očekávání autorů léku to sníží riziko hospitalizace nakažených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám