Hlavní obsah

EMA dala zelenou léku proti covidu paxlovid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterdam

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) ve čtvrtek doporučila ke schválení v Evropské unii lék proti covidu-19 paxlovid od firmy Pfizer.

Foto: DPA/Frank Hoermann/SVEN SIMON, ČTK

Lék proti koronaviru paxlovid

Článek

Podle EMA paxlovid může u pacientů s covidem-19 zabránit závažnému průběhu onemocnění a hospitalizaci. Odborníci lékového regulačního úřadu doporučují, aby lék dostávali dospělí, kteří nepotřebují kyslík a kterým hrozí větší riziko závažného průběhu covidu-19.

Vyzdvihují jeho vysokou účinnost a mírné vedlejší účinky. „Na základě laboratorních studií se očekává, že působí i proti omikronu a dalším variantám,” uvedli experti EMA podle agentury DPA.

Tableta proti covidu Paxlovid je účinná proti omikronu

Amerika

Nyní musí doporučení schválit ještě Evropská komise, což se považuje za formalitu.

Ředitel firmy Pfizer pro oblast lékařství v Německu Daniel Kalanovic agentuře DPA řekl, že paxlovid dokáže virus zasáhnout na „zranitelném místě”. Vysvětlil, že jeho účinná látka blokuje jeden z nejdůležitějších enzymů, které koronavirus potřebuje k tomu, aby se množil.

Česko objedná od firmy Pfizer 50 tisíc dávek léku na covid

Koronavirus

Eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidesová rozhodnutí EMA přivítala. Lék paxlovid podle ní může „znamenat důležitý příspěvek k mírnění dopadů covidu-19".

Paxlovid koncem prosince schválily úřady ve Spojených státech a v Británii, nicméně jeho dodávky jsou velmi omezené. Jedná o nich také česká vláda, kdy přesně se lék dostane k pacientům v Česku, není zatím jasné.

EMA už v listopadu odsouhlasila na území Evropské unie využití léku molnupiravir. Lék lze podávat dospělým lidem, kteří po nákaze koronavirem zvládají sami dýchat, ale panuje u nich riziko těžkého onemocnění koronavirem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám