Hlavní obsah

Dušek: Opatření zabrat nestačila. Lidé jsou ale zodpovědnější

Právo, Jan Martinek
Praha

Růst epidemie se zpomalil, stále ale hrozí zahlcování nemocnic v dalších dvou týdnech, upozornil v pondělním rozhovoru pro deník Právo ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek.

Článek

Vicepremiér Jan Hamáček řekl, že růst pandemie se zastavil a že opatření fungují. Mohly se ale na poklesu restrikce vůbec projevit týden od jejich zavedení?

Je pravda, že vývoj je pozitivní. Růst se zastavil, zatím ale nelze hovořit o poklesu. Reprodukční číslo je nyní mírně nad 1 a stále jsme na velmi vysokých číslech, co se týče nových případů i hospitalizací.

Zpomalení růstu je ale významné a možná se nacházíme v bodě zlomu, s větší jistotou to uvidíme v polovině tohoto týdne. I tak se ale budou v dalších sedmi až deseti dnech nemocnice potýkat s velkou zátěží. A k vaší otázce: opatření se ještě projevit nemohla, možná jen velmi opatrně a jen tam, kde byla zavedena dřív, tedy na Sokolovsku, Trutnovsku a Chebsku, a tam se opravdu projevila. Skutečně tam došlo ke snížení virové nálože.

Pro nakažené jihoafrickou mutací budou platit jiná pravidla karantény

Domácí

Pokud se neprojevila opatření, tak co tedy?

Populace se podle všeho začala už koncem února chovat zodpovědněji, což je dobrá zpráva. Opatření k tomu synergicky přispějí už v tomto nebo dalším týdnu a může to znamenat, že pokles bude velmi rychlý.

I tak vidím v epidemiologických a klinických datech několik velmi rizikových faktorů. Je to jednak šíření nakažlivější britské varianty viru, ale zejména to, že stále zaznamenáváme denně tisíce zranitelných pacientů. Což jsou zejména senioři, ale i nemocní lidé, zkrátka ti, kteří mají pravděpodobnost těžkého průběhu a hospitalizace. V pracovních dnech v uplynulém týdnu to bylo až 2000 lidí denně a v aktivním stavu jich nyní máme 24 tisíc. A tady se bohužel epidemie chová opravdu jako na kalkulačce. U třiceti procent z nich, tedy u osmi tisíc, je pravděpodobnost, že se v následujících deseti, čtrnácti dnech dostanou do nemocnice ve vážném stavu.

Epidemie skutečně začala mírně klesat už od konce týdne. Výjimkou byla sobota, kdy počty nově pozitivně testovaných vystřelily na devět tisíc. Na sobotu to bylo nezvykle vysoké číslo. Co se stalo?

Byla to zřejmě anomálie. Z nějakého logistického důvodu bylo i provedeno velké množství testů. Vypadá to, že se někde se zpožděním dopočítávala čísla z pátku. Jinak ale celý minulý týden sledujeme zpomalení růstu.

Němci a Rakušané rozvolňují, Češi a Maďaři opatření zpřísnili

Zahraniční

Při současném plošném testování ve firmách zřejmě čísla pozitivních narostou.

Počty pozitivních zřejmě mírně narostou, bude to ale dočasné. Vychytávání asymptomatických jedinců by se pak mělo projevit poklesem. Testování ve firmách je v podstatě screening a screeningy to tak mají.

Jde ale o to, aby se ta čísla správně interpretovala a aby vyšší počty pozitivních nebyly důvodem k panice.

Při správné interpretaci musíme vždy sledovat víc parametrů. Relativně vyšší počty nakažených a přitom klesající počet zranitelných lidí a seniorů by znamenaly, že testování ve firmách je efektivní. Rozhodující bude také pokles v nemocnicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám