Hlavní obsah

Důkazem o prodělání koronaviru bude i pozitivní antigenní test

Aktualizováno

Důkazem o prodělání covidu-19 bude nově u lidí s příznaky i pozitivní antigenní test. Ministerstvo zdravotnictví od středy ruší část mimořádného opatření, kdy bylo povinné potvrzení pozitivního výsledku antigenního testu ještě PCR testem.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Poskytovatelé zdravotních služeb, kteří testovali rychlejší antigenní metodou vyhodnocovanou na místě, měli v případě pozitivního testu dosud povinnost vystavit testovanému rovnou žádanku na PCR test, který vyhodnocují laboratoře. Nyní bude stačit antigenní test provedený zdravotníkem, nikoliv samotest.

Od čtvrtka končí povinné respirátory ve veřejné dopravě

Domácí

„Osobě, která měla pozitivní výsledek rychlého antigenního testu (...) bylo pak nařízeno podrobit se konfirmačnímu PCR testu, který jí byl indikován, bez prodlení,“ píše ministerstvo v odůvodnění změny.

Ta vychází také z únorového nařízení Evropské komise, které pro vydávání evropských certifikátů o prodělání nemoci covid-19 uznává i pozitivní výsledek antigenního testu. „Podmínkou pro vydaní certifikátu o prodělání onemocnění covid-19 je kromě provedení testu zdravotníkem také přítomnost příznaků onemocnění covid-19 u testované osoby,“ uvedlo ministerstvo. Testovací sada musí být také jednou ze schválených pro použití v EU.

Počty nakažených koronavirem v Česku dál klesají

Koronavirus

V dubnu se počty odhalených případů v pracovních dnech pohybují mezi 4000 a 7000 pozitivními. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek na konci března uvedl, že reálné počty nově nakažených, kteří nemají příznaky nebo nejdou na testy, je dvakrát až třikrát vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám