Hlavní obsah

Druhou dávku vakcíny až po šesti týdnech, doporučuje francouzský úřad

Novinky, Daniel Drake
Paříž

Vysoký úřad pro zdraví (HAS) ve Francii doporučil prodloužení doby mezi první a druhou dávkou vakcíny proti koronaviru ze tří na šest týdnů. Podle zdravotníků je potřeba zvýšit počet alespoň částečně očkovaných obyvatel. Společnost Pfizer/BioNTech, jejíž vakcínou se v Evropě očkuje, ale varuje, že neví, zda vakcína účinkuje i v případě, že člověk druhou dávku dostane po více než třech týdnech.

Foto: Daniel Cole, ČTK/AP

Očkovací centrum v Le Cannet na jihu Francie

Článek

Pauza mezi první injekcí a druhou je v tuto chvíli ve Francii tři týdny pro seniory v pečovatelských centrech a čtyři týdny pro zdravotníky v první linii.

Odborníci z HAS upozorňují, že zdvojnásobení doby mezi dávkami by umožnilo v prvním měsíci naočkovat o 700 tisíc lidí více.

Francie bude potřebovat další lockdown, říká expert

Koronavirus

„Rostoucí počet infekcí spolu se znepokojivými objevy nových mutací vyžadují urychlení očkovací kampaně, aby se zabránilo nárůstu epidemie v následujících týdnech, uvedl v prohlášení HAS.

WHO: Maximálně čtyři týdny

Členské státy EU mezi sebou nemají uzavřenou žádnou dohodu o optimálním časovém rozestupu mezi dávkami. Podle HAS je ale rozumné druhou injekci o něco oddálit, protože první dávka stejně začíná účinkovat asi až po 12 dnech.

Společnosti Pfizer a BioNTech však varovaly, že nemají důkazy o tom, že by jejich vakcína byla účinná, pokud člověk obdrží druhou dávku po více než třech týdnech.

S testem do Francie jen při cestě letadlem, pozemní cesta je volná

Koronavirus

HAS funguje jako nezávislý poradní panel vlády. Jejich doporučení neznamená, že by ho kabinet Emmanuela Macrona přetavil v nařízení.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by měli pacienti obdržet obě dávky vakcíny v rozmezí 21 až 28 dnů.

Jeden milion naočkovaných

Francie své obyvatele očkuje dominantně vakcínou od Pfizeru, dále využívá ještě látku od společnosti Moderna.

Premiér Jean Catex v sobotu oznámil, že země překonala hranici jednoho milionu naočkovaných (z celkových 67 milionů). Pokud se dodávky očkovacích látek nezdrží, chtěla by mít Francie do konce srpna proočkovanou celou populaci.

Ve Francii začal platit zákaz vycházení od 18:00

Evropa

Podle zdrojů agentury AFP i přesto uvažuje vláda o zavedení nového lockdownu. Na vině je čím dál více se šířící britská mutace viru.

Ve Francii v tuto chvíli do konce února platí zákaz vycházení mezi šestou hodinou večerní a šestou hodinou ranní. Zavřeny jsou restaurace, bary, posilovny, muzea, kina a divadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám