Hlavní obsah

Domácí léčba koronaviru. Jak svému tělu pomoci

Novinky, Richard Sůsa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina osob, u nichž se potvrdí nákaza koronavirem, dostává nařízenou domácí izolaci. Jen u některých průběh a zdravotní stav vyžaduje převoz do nemocnice. Přinášíme tipy, jak se doma vypořádat s mírnými příznaky nemoci a karanténu přečkat.

Ilustrační foto

Článek

K hlavním příznakům onemocnění koronavirem patří zvýšená teplota, kašel, dušnost, bolest hlavy a únava. Pokud je pozorujete na sobě či někom v okolí, kontaktujte svého lékaře.

Nejcitlivějším místem těla se při nákaze covid-19 stává dýchací ústrojí, protože nemoc může vést až k zápalu plic. Jedním z příznaků nemoci je dušnost. Zadýcháváte se, i když jdete jen na krátkou vzdálenost, nemůžete přestat kašlat, máte pocit, že plíce nemají dostatek kyslíku a že se dusíte.

Test na koronavirus a čekání. Co dělat po pozitivním výsledku

Koronavirus

I během izolace pamatujte na pravidla hygieny, dbejte na časté a pečlivé mytí rukou. Sledujte svůj zdravotní stav, jeho zhoršení oznamte lékaři a zavolejte Zdravotnickou záchrannou službu (155).

Lék bezprostředně určený k léčbě koronaviru neexistuje, lze ale užívat přípravky, které tlumí příznaky. Takové lze zakoupit v lékárnách. Na zmírnění příznaků lze využívat dostupná analgetika (proti bolesti) a antipyretika (proti zvýšené teplotě) jako Paralen, Ibalgin či Aspirin. S kašlem se jde vyrovnat díky sirupu či kapkám proti kašli. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje zvýšit příjem vitamínů.

Jak zvládnout stres, obavy o budoucnost a vypnout přetíženou hlavu

Zdraví

Zůstaňte na dálku v kontaktu se svými blízkými. Izolace představuje nápor na lidskou psychiku. Je důležité vyváženě jíst, mít dostatek spánku a odpočinku, snažit se také o fyzickou a mentální aktivitu. Doporučeny jsou relaxační aktivity a meditace.

Reklama

Výběr článků

Načítám