Hlavní obsah

Čtvrtá dávka proti covidu rizikovým

Před očekávanou podzimní vlnou covidu by se měli všichni – počínaje dětmi od pěti let – přeočkovat, pokud dosud žádnou posilující dávku očkování nemají. Dostali by tak třetí dávku.

Foto: Michele Tantussi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V novém doporučení to v úterý napsala Česká vakcinologická společnost. Ta doporučuje i čtvrtou dávku, ovšem jen těm, u kterých je riziko vážného průběhu covidu.

Čtvrtá dávka se týká asi 4,2 milionu lidí, kteří už jedno přeočkování posilující dávkou dostali.

Jak ukazují data, většina z nich tak udělala mezi loňským listopadem a letošním 1. únorem, přičemž polovinu z nich tvoří lidé starší 60 let.

Právě těm vakcinologové čtvrtou dávku doporučují.

Stejně tak zdravotníkům pečujícím o pacienty s oslabenou imunitou, klientům v sociálních zařízeních a těm, kteří o ně pečují, a samozřejmě i pacientům starším 12 let se závažnými imunitními problémy.

Pro děti od pěti do jedenácti let je povolena pouze vakcína Pfizer, pro děti od šesti do jedenácti let i Moderna, ale v nižší dávce než pro dospělé a děti od 12 let. Pro starší 18 let je dostupný i Novavax.

„Aplikace druhé posilovací dávky by měla být umožněna a plně hrazena také všem osobám, pro které je vakcína registrována, v případě jejich zájmu o očkování,“ zdůrazňují.

Válek: Přeočkování proti covidu bude zdarma

Koronavirus

Už dříve to přislíbil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „Protože je součástí prevence, tak bych rád, aby jakékoliv očkování bylo bezplatné,“ uvedl Válek.

Ideální načasování je podle něj koncem srpna nebo začátkem září, tak aby měla vakcína nejsilnější ochranu přes sychravý podzim a zimní měsíce, kdy se očekává další vlna covidu. U skutečně rizikových radí odborníci neotálet.

Podle vakcinologů je vhodné přijít na úplně první přeočkování nejdřív po pěti měsících od dokončení základního očkování. Pokud už jednu posilující dávku dotyčný má, s další by měl počkat aspoň čtyři měsíce.

Čtvrtou dávku by měli dostat starší 60 let nebo klienti v sociálních zařízeních
ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

U lidí s oslabenou imunitou je situace složitější, někteří dostali už v základu tři dávky, protože jejich tělo dostatečně nevyvinulo po očkování protilátky. Ačkoliv jim vakcinologové doporučují první posilující dávku za tři a více měsíců, hlavní slovo má ošetřující lékař.

Pokud někdo prodělal nedávno covid, „lze aplikaci jakékoli posilovací dávky odložit o tři měsíce po prodělané nemoci“, napsala společnost. Doba se počítá od prvního pozitivního výsledku PCR nebo antigenního testu.

Ukončené základní očkování má v Česku 6,9 milionu obyvatel (64 procent).

Rychlý nástup nových variant

Počty nových případů poslední dva týdny mírně rostou. Zřejmě kvůli šíření nových, opět o něco nakažlivějších variant omikronu – BA.4 a BA.5. Na jejich rychlý nástup v úterý upozornil i Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Během jednoho týdne se podíl nakažených se zmíněnými variantami zvýšil z osmi na 53 procent.

WHO znepokojily podvarianty omikronu

Koronavirus

Vychází se z 264 hlášených pozitivních testů, u kterých se provedly i diskriminační PCR testy odhalující mutace. BA.4 a BA.5 převládají v Portugalsku, značný podíl mají také v Izraeli a ve Velké Británii.

Denně se v pracovní dny potvrdí kolem 400 případů. Data jsou ale zkreslená, testuje se málo. Ať už kvůli mírnému průběhu nemoci, nebo tomu, že bezplatný covidový test mají lidé už jen s žádankou od lékaře.

„Podle celosvětově sdílených údajů v databázích infekčních nemocí považujeme za důležité, že se zatím varianty BA.4 a BA.5 nejeví jako ty, které by, zjednodušeně řečeno, nějak významně měnily či zhoršovaly průběh infekcí u pacientů,“ konstatoval včera Státní zdravotní ústav.

Reklama

Výběr článků

Načítám