Hlavní obsah

WHO znepokojily podvarianty omikronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světová zdravotnická organizace (WHO) sleduje podvarianty BA.4 a BA.5 vysoce nakažlivého koronavirového kmene omikron, které podle stanice France 24 způsobují nárůst onemocnění covid-19 v Portugalsku či v Jihoafrické republice, kde se objevily již v lednu.

Foto: Foto Reuters – Andrew Galbraith

V Šanghaji a Pekingu včera znovu vyhlásili covidovou pohotovost. Téměř třem milionům lidí v Šanghaji (na snímku) hrozí týden po znovuotevření další lockdown kvůli hromadnému testování.

Článek

Odborníci z Evropského centra pro kontrolu a prevenci nemocí (ECDC) upravili klasifikaci obou podvariant ze „zájmu“ na „hodné obavy“. Podle stanice Deutsche Welle tato reklasifikace souvisí se vzestupem případů v Portugalsku: za sedm dní do 2. června země zaznamenala 2888 nových případů na milion lidí, zatímco Španělsko za stejné období mělo 373 nových případů na milion lidí.

Počet obětí je nad očekávanými hodnotami pro danou roční dobu
portugalské ministerstvo zdravotnictví

Počty jako v únoru

V Portugalsku se také zvedly denní počty nových obětí koronaviru na únorovou úroveň, kdy se pohybovaly kolem čtyř desítek. „Počet obětí je nad očekávanými hodnotami pro danou roční dobu,“ konstatovalo portugalské ministerstvo zdravotnictví.

Léky na omikron za miliony brzy projdou, část se vyhodí

Domácí

Vědci zjistili, že subvarianty BA.4 a BA.5 jsou natolik odlišné od původního omikronu, že imunita získaná předchozí infekcí nemusí poskytovat dostatečnou ochranu. Přitom jsou nové subvarianty navzájem téměř identické a obě jsou infekčnější než starší subvarianta BA.2. Podle některých studií ale BA.4 a BA.5 způsobují méně závažné onemocnění, zejména u očkovaných osob.

Portugalsko, premiant ve vakcinaci, kde je plně naočkováno přes 90 procent obyvatel, má ale nyní jednu z nejvyšších měr nakažených covidem na světě, což může představovat problémy pro turistický sektor, který před pandemií vytvářel zhruba pětinu portugalského HDP. Po „špatných číslech“ z minulého týdne tamní úřady podle listu The Guardian „zvažují protipandemická opatření, která se veřejnosti už začala vytrácet z paměti“.

Expert: Potrvá to do konce června

Henrique Oliveira, matematik z pracovní skupiny pro monitorování pandemie Lisabonské univerzity, varoval, že situace se nezmění až do konce června.

Válek: Přeočkování proti covidu bude zdarma

Koronavirus

Koronavirus SARS-CoV-2 se poprvé objevil koncem roku 2019 ve Wu-chanu v Číně. Během krátké doby se onemocnění covid-19, které způsobuje, rozšířilo do celého světa. WHO prohlásila šíření koronaviru za pandemii 11. března 2020. Inkubační doba u covidu v průměru činí pět až šest dní, pohybuje se ale v rozmezí dvou až čtrnácti dní.

V České republice byl první případ onemocnění evidován

1. března 2020. Laboratoře Státního zdravotního ústavu již zaznamenaly také nové podvarianty BA.4 a BA.5.

Ze statistiky 

Portugalsko s bezmála 10,5 milionu obyvatel od začátku pandemie zaznamenalo 4,78 milionu případů covidu-19.
Počet obětí koronaviru v zemi překročil 23 tisíc.
Ve zhruba stejně lidnatém Česku se za stejnou dobu nakazilo 3,92 milionu lidí.
Koronavirus má v zemi přes 40 tisíc obětí.

Výběr článků

Načítám