Hlavní obsah

Covid mění lázně v nemocnice

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé lázně se proměňují v nemocnice. Královéhradeckému kraji začaly od pondělí vypomáhat s přílivem covidových pacientů Státní léčebné lázně Janské Lázně (SLL). Situace nebezpečně graduje hlavně na Trutnovsku, kde se v minulých dnech 55 covidových lůžek v tamní nemocnici zaplnilo.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Provoz lázní vyhlášených léčbou dětské mozkové obrny covid nenaruší.

Článek

Lázně v Janských Lázních specializované na léčbu pohybového ústrojí vyčlenily dvaatřicet lůžek pro pacienty s lehkým průběhem nákazy.

„Počítám, že budou brzy plná. Nabídnout můžeme pouze personálně plně zajištěná covidová lůžka ve standardním režimu. Nemáme rozvody kyslíku ani ventilaci jako v nemocnicích, abychom mohli zajistit intenzivní péči. Příjem koordinujeme s krajskými nemocničními institucemi,“ přiblížil ředitel SLL Janské Lázně Martin Voženílek.

Nabídnout můžeme personálně zajištěná covidová lůžka ve standardním režimu
Martin Voženílek, ředitel SLL Janské Lázně

Desítky dalších lůžek připravili v krkonošských lázních pro pacienty z nemocničních oddělení, která jsou odborností blízká tamní lázeňské specializaci. Možnost umístit necovidové pacienty do lázeňských objektů zaplněných téměř ze dvou třetin uvolní prostorové a personální kapacity krajských nemocnic včetně Fakultní v Hradci Králové.

Ředitel chebské nemocnice: Kapacity personálu jsou v podstatě na nule

Domácí

„Lůžek pro necovidové pacienty z nemocničních oddělení, která korespondují s naším léčebným zaměřením, bychom v krajním případě měli k dispozici okolo dvou set,“ upřesnil Voženílek.

Zázemí mohou lázně s případným rehabilitačním programem nabídnout lidem po ortopedickém zákroku, mozkové mrtvici nebo covidu-19. „Řada nemocnic omezuje rehabilitace, na které jsme zařízení,“ podotkl Voženílek.

Lázně, jež přišly o samoplátce a značnou část klientů na nemocenskou pokladnu, motivuje ke zřizovaní covidových lůžek jejich nesporná lukrativnost. Pojišťovny honorují covidová lůžka mnohem štědřeji než klasická lázeňská. „Platby jsou skoro jednou takové. Jde o přínos, který ale nenahradí aktuální třicetiprocentní pokles klientů od pojišťoven a úplný výpadek samoplátců, kteří tvoří dvacet procent klientely,“ vysvětlil Voženílek.

V chebské nemocnici se bude vyšetřovat, zda lékaři museli volit, koho nechají zemřít

Domácí

Lůžka pro necovidové pacienty nabídly nemocnicím ve východních Čechách i soukromé lázně v Bělohradě na Jičínsku. „Připravili jsme jich padesát,“ doplnil předseda představenstva společnosti Lázně Bělohrad Jaromír Ferbr.

Janskolázeňské lázně mohou částečně vytrhnout trn z paty nedaleké Oblastní nemocnici v Trutnově. Trutnovsko patří v intenzitě nákazy k nejpostiženějším oblastem republiky. Trutnovská nemocnice umísťuje nakažené lidi na standardních nemocničních odděleních.

„Dostáváme se na hranu technických a personálních možností,“ konstatoval ředitel trutnovské nemocnice Miroslav Procházka.

Pomohlo by to nemocnicím, přesto vláda školy neotevře

Koronavirus

Reklama

Výběr článků

Načítám