Hlavní obsah

Ředitel chebské nemocnice: Kapacity personálu jsou v podstatě na nule

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Základním kamenem úrazu nemocnic je nedostatek personálu. Týká se to i nemocnice v Chebu, o níž se v posledních dnech mluví. Nemocnice už zavřela porodnici, ale lůžka tam jsou nevyužitá, nemá u nich kdo pracovat. V rozhovoru pro Právo to řekl ředitel nemocnice Martin Krušina.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Urgentní příjem nemocnice v Chebu

Článek

Jak hodnotíte současnou situaci v chebské nemocnici?

Situace je složitá nejen u nás, ale v celé republice. Personální kapacity jsou v podstatě již vyčerpány a to je, myslím, základní kámen úrazu u naší nemocnice.

Jak jste na tom s personálem vy?

V současné době máme uzavřené gynekologické oddělení i oddělení šestinedělí, což je dohromady třicet lůžek. Ta lůžka tam jsou, ale jsou nevyužitá, protože nemáme zaměstnance, kteří by se o ta lůžka starali. Problém není v lůžkách jako takových. Nyní leží v naší nemocnici asi polovina pacientů než před pandemií. Problém je v tom, že péče o covid pozitivní pacienty je specifická a náročná z hlediska epidemiologicko–hygienického. Personálu je potřeba asi dvakrát víc než při péči o standardního pacienta a to je problém.

V chebské nemocnici se bude vyšetřovat, zda lékaři museli volit, koho nechají zemřít

Domácí

Co by chebské nemocnici pomohlo, aby se situace zlepšila?

Potřebovali bychom kvalifikované všeobecné sestry v intenzivní medicíně a všeobecné sestry pro standardní lůžkovou péči. Je třeba si uvědomit, že rozhodně není sestra jako sestra. Ta specializace povolání je přísně daná. Příklad – novorozenecká sestra nebude schopna se starat o dospělého intenzivního pacienta. To je nemyslitelné.

Žádal jste o pomoc, aby byl odborný personál nemocnice doplněn?

Žádat můžete, ale vzhledem k situaci v republice je taková žádost zrnko v moři písku. Já se ani nedivím, a to je ta hrůza, protože moc výpomocných možností není. Můžete žádat, kde chcete, ale problémy s personálem v nemocnicích jsou všude.

Foto: Archiv, Právo

Ředitel chebské nemocnice Martin Krušina

Karlovarský hejtman Petr Kulhánek jednal o povolání osmi intenzivních lůžek s personálem Armády ČR na pomoc chebské nemocnici. Pomohlo by to?

Pečlivě to sledujeme. Jenže ani armáda nemá svého personálu nazbyt. I vojenský personál je rozprostřen v nemocnicích po celé republice. Aktivace jednotky intenzivní péče o osmi lůžkách v chebské nemocnici bude samozřejmě znamenat odliv vojenského personálu z jiných zdravotnických zařízení. Situace je složitá a rozhodně armáda nemá lidi, kteří by někde seděli a čekali, až dostanou rozkaz, ať sem přijedou.

Vedení kraje rovněž jednalo o možnostech převozu pacientů do sousedního Bavorska a Saska, ale centrální orgány to zatím odmítly. Pomohlo by to Chebu?

Určitě by to pro nás byla pomoc, kdyby byla v Německu nemocnice, která by mohla převzít část naší covidové péče. Pomůže každé volné lůžko. Nicméně k tomu se já nemohu vyjadřovat, protože je to věcí nadřízených státních orgánů.

Navíc nemáme informace o volných lůžkách v Německu. Transportovali jsme nyní pacienta do nemocnice v nedalekém Selbu, kde měli jen jedno volné intenzivní lůžko pro covid pacienty.

Přetížená chebská nemocnice musela zavřít porodnici

Koronavirus

Jak jsou na tom vaše zdravotní sestry?

Musím říct, že jednou z negativních věcí, které tato pandemie přinesla a ještě přinese, je samozřejmě významné psychické poškození lidí. Je to neustálý stres, práce, u které není úplně vidět konce. Vypětí s sebou v mnoha případech přináší i poškození duševního zdraví.

Chodí i personál covid pozitivní do práce?

Ne. Toto nepraktikujeme. Navíc naprostá většina našeho covid pozitivního personálu příznaky má. To znamená, že je doma a je v karanténě. Personál pravidelně testujeme.

Bohužel covidové onemocnění velmi často sklouzává z původně lehčího stavu k intenzivnímu.

Primář vaší interny koncem minulého týdne veřejně avizoval, že se musí na oddělení rozhodovat, kterému pacientovi dá kvůli nedostatku volných lůžek přednost. Nastala skutečně taková situace?

Prohlášení pana primáře vnímám trochu negativně. Na krajské úrovni se celá věc bude prošetřovat.

Problém je, že máme nějakou kapacitu intenzivních lůžek, která je většinově zaplněna. Anebo jsou tam jedno, dvě, dneska dokonce tři volná lůžka. Generování pacientů intenzivní péče probíhá ze dvou zdrojů. Jednak je to externí zdroj, kdy záchranná služba přiveze pacienta primárně indikovaného k intenzivní péči.

Ovšem další, neméně důležité, jsou vlastní zdroje. Máme covidovou jednotku, kde je pětadvacet pacientů, a bohužel covidové onemocnění velmi často sklouzává z původně lehčího stavu k intenzivnímu. Onemocnění je nevyzpytatelné v tom, kdy pacient bude potřebovat intenzivní péči.

Čím více covid pozitivních pacientů na standardních lůžkách máme, tím větší je pravděpodobnost, že v nějakém krátkém časovém horizontu budou jeden, dva, tři nebo i víc najednou potřebovat intenzivní péči. V takových případech se toho moc dělat nedá. U standardního necovidového pacienta lze odhadnout, jak se jeho stav bude vyvíjet, jak na tom je, a lze se na to připravit, ale u covidových pacientů to nelze.

Nestalo se ale, že bychom se museli rozhodnout u dvou perspektivních pacientů, jestli ty umřeš a ty ne. Chápu ovšem obavu lékařů, že situace může nadále gradovat.

V neděli demonstrovali v Praze lidé proti nošení roušek, prý si nemocnice covidové pacienty vyrábějí, protože za ně dostanou víc zaplaceno. Jak toto vnímáte?

Tohle je pro mě naprosto nepochopitelná věc. K demonstraci na Staroměstském náměstí bych musel použít silných výrazů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám