Hlavní obsah

Čínská vakcína dorazila do Maďarska bez potřebné dokumentace

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

První zásilka čínské vakcíny od společnosti Sinopharm dorazila do Maďarska bez potřebné dokumentace. „To se v nouzových situacích stává,“ reagoval smířlivě lékař János Szlávik v televizi ATV.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Přílet čínské vakcíny do MaďarskaVideo: Reuters

 
Článek

Čínskou vakcínu nyní podrobí potřebnému prověření maďarští odborníci, kteří věří, že dodatečně dorazí i dokumentace, která potvrzuje účinnost vakcíny.

„Ty doklady určitě existují, jinak by nebylo možné, že touto vakcínou už bylo očkováno 30 milionů lidí,“ konstatoval v této souvislosti deník Népszava.

Letecký speciál přivezl v úterý do Budapešti zásilku 550 tisíc dávek očkovací látky od společnosti Sinopharm. Zásilka vystačí na očkování 275 tisíc lidí. Maďarští odborníci před časem navštívili výrobní závod v Číně a letos 29. ledna dostala vakcína od společnosti Sinopharm povolení k použití na území Maďarska.

Foto: MTI

Čínský velvyslanec v Budapešti Či Ta-jü a náměstek maďarského ministra zahraničí Tamás Menczer

„Čínská vakcína může urychlit proces očkování v Maďarsku,“ konstatoval náměstek maďarského ministra zahraničí Tamás Menczer.

Začali očkovat Sputnikem

Maďaři očkují také ruskou vakcínou Sputnik V, když do země dorazilo prvních 40 tisíc dávek. V průběhu tří měsíců dodá Moskva ve třech várkách celkem dva miliony vakcín, které postačí k očkování milionu osob.

Babiš po jednání V4: Polsko a Maďarsko nám v nouzi pomůžou s covid pacienty

Domácí

Premiér Viktor Orbán ve svém nedávném vystoupení před poslanci maďarského parlamentu prohlásil, že do konce května chce země naočkovat 3,5 milionu obyvatel.

„Každá vakcína, kterou používáme, je bezpečná. Z otázky vakcíny se nesmí dělat politická otázka,“ zdůraznil Orbán. Předseda vlády prohlásil, že se dá očkovat čínskou vakcínou.

Foto: MTI

Vakcína proti koronaviru od čínské společnosti Sinopharm

Žádný další členský stát Evropské unie používání čínské vakcíny zatím nepovolil, ale vakcínu od společnosti Sinopharm používá v Evropě například Srbsko. Maďarsko projevilo zájem o dovoz 2,5 milionu dávek. Podle výrobce dosahuje účinnost vakcíny 80 procent, ale výsledky třetí fáze klinických testů ještě nebyly publikovány.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó kritizoval Evropskou unii, podle něj centrální objednávání vakcín Unií selhalo. „To ohrožuje životy lidí a oddaluje spuštění ekonomiky. Proto jsme se snažili získat vakcíny z jiných zdrojů,“ řekl maďarský ministr zahraničí.

Maďarský speciál přiveze 550 tisíc vakcín z Číny

Koronavirus

Ruskou a čínskou vakcínu ještě neschválila Evropská léková agentura (EMA). V Maďarsku jsou kromě Sputniku V a vakcíny od společnosti Sinopharm povoleny také vakcíny firem Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca.

Počet obětí od začátku pandemie překročil v Maďarsku 14tisíc, když zaznamenali 2853 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a zemřelo 104 lidí. Od začátku pandemie bylo v zemi pozitivně testovaných 394 023 lidí a celkem zemřelo 14 035 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám