Hlavní obsah

Babiš po jednání V4: Polsko a Maďarsko nám v nouzi pomůžou s covid pacienty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krakov

Středeční summit zemí Visegrádské čtyřky (V4) v polském Krakově se nesl v heslu solidarity. Polsko a Maďarsko podle premiéra Andreje Babiše (ANO) přislíbilo, že v případě potřeby mohou převzít některé české covidové pacienty. Kromě pandemie koronaviru předsedové vlád Česka, Slovenska, Polska a Maďarska také oslavili 30. výročí od vzniku skupiny a probrali přeshraniční digitální spolupráci.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Andrej Babiš na TK k 30. výročí Visegrádské čtyřky Video: Reuters

 
Článek

„Lidé u nás jsou frustrovaní, nechtějí respektovat opatření. Situace v nemocnicích není dobrá. Chtěl bych poděkovat Polsku a Maďarsku za příslib, že v případě potřeby jsou ochotni poskytnout své nemocniční kapacity,” popsal část jednání předsedů vlád zemí V4 Babiš na následné tiskové konferenci.

Převozy pacientů do Německa? Babiš je najednou připraven to řešit

Domácí

Česko by mohlo transportovat pacienty ze západních Čech, kde je situace v nemocnicích kritická, do Německa. Stát se však zatím rozhodl nabídku nevyužít a do přeplněné chebské nemocnice poslal na výpomoc několik lékařů.

Pandemie koronaviru byla ústředním tématem setkání. Premiéři se bavili i o očkování proti onemocnění covid-19 a nedostatku vakcín v Evropské unii. „Musíme zachránit životy našich spoluobčanů a děláme pro to maximum. Očkování je nejdůležitější téma,” doplnil Babiš.

„Vakcíny potřebujeme ještě v únoru a březnu, abychom se pandemie zbavili co nejdříve,” dodal polský premiér Mateusz Morawiecki. Toho se prý bude také týkat příští týden videokonferenční jednání předsedů vlád členských zemí EU.

Prim hrála pandemie koronaviru

Premiér Maďarska Viktor Orbán k tomu uvedl, že otázka vakcíny by se neměla řešit z politického hlediska. „Není západní ani východní, je dobrá a bezpečná, nebo špatná. A my chceme bezpečnou vakcínu, ale rychle,” řekl Orbán.

Orbán, stejně jako ostatní hlavy vlád, poděkoval svému polskému protějšku Mateuszi Morawieckému za organizaci setkání a spolupráci. „Polák nemůže pro Maďara udělat nic lepšího než ho pozvat do Krakova. To bylo místo, kam jsme ještě za totality utíkali nadýchnout se čerstvého vzduchu,” prohlásil familiárně.

Slovensko hlásí nejvíc úmrtí s covidem na obyvatele

Koronavirus

I Babišův slovenský protějšek Igor Matovič popsal situaci ve své zemi. „Zažíváme velmi těžké období. Problémy, které jsme měli před rokem, se najednou změnily. Když jsem byl zvolený, netušil jsem, že do vínku dostaneme covid a všechno s ním. Slovensko je na tom nejhůře, je to přímý dopad toho, že máme téměř stoprocentní podíl britské mutace,” prohlásil. I v Česku se mutace poměrně výrazně rozšiřuje.

Podle Matoviče se během let projevila soudržnost i význam skupiny zemí V4. Připomněl, že po rozdělení Československa bylo Slovensko vnímáno jako „černá díra Evropy”, ale ostatní partneři ze skupiny jeho zemi podpořili a pomohli.

„Visegrádská čtyřka je nadčasový projekt. Chci jí popřát, aby byla silná i tehdy, až tu my nebudeme,” uzavřel svůj proslov slovenský předseda vlády.

Blatný mění strategii: Už žádné další restrikce, teď už je to na každém z nás

Domácí

Na tom, že skupina V4, která v pondělí oslavila 30. let od svého založení, je úspěšná a je výrazným uskupením v rámci Evropské unie, se shodli všichni premiéři.

Soudržnost, solidarita a konkurenceschopnost

„Naše složitá historie nám dala naši novou sílu. Samotná V4 je za posledních pět let mnohem silnější, než byla kdykoliv dřív. Během těchto let se posílila spolupráce v mnoha oblastech, nejvíce jde o solidaritu mezi státy. Komentátoři říkají, že jsme lokomotiva hospodářského růstu celé Evropy, a je to tak,” řekl o fungování skupiny polský premiér Mateusz Morawiecki a zmínil v této souvislosti například nízkou nezaměstnanost, zvyšování mezd či zlepšování podmínek pro podnikání a pro investory.

Babiš upozornil, že V4 není politickou skupinou, ale jde o ekonomický blok. „Jsem přesvědčen, že fungujeme velice dobře. Bojujeme za zájmy občanů, ale zároveň společně bojujeme za zájmy Evropy, aby byla úspěšná. Jsme první ekonomický partner Německa. Náš region má kreativní, skvělé a pracovité lidi. Máme úspěchy,” řekl. Morawiecki mu přitakal.

U příležitosti výročí podepsali na úvod tiskové konference po jednání všichni premiéři Výroční deklaraci V4 a také deklaraci o digitální spolupráci.

„Před námi je svět plný výzev, ale jsem přesvědčen, že v duchu solidarity budeme moci vstoupit do nové epochy post covid-19 s nadějí na lepší budoucnost. Svět i Evropa po covidu musejí být solidární a odvážní, aby se dosáhlo většího hospodářského růstu,” uzavřel polský premiér.

Tisková konference zástupců V4 za účasti Babiše

Domácí

Podle Orbána je pak cestou k dosažení cílů konkurenceschopnost skupiny v rámci Evropy. „Chceme být konkurenceschopní. Tajemství středoevropské konkurenceschopnosti je být o krok dopředu. Bude se využívat i to, že Mateusz i Andrej mají zkušenosti ze svého působení ve funkci ministra financí,” uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám