Hlavní obsah

Chile začalo podávat třetí dávku vakcíny proti covidu-19

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Santiago de Chile

Chile začalo podávat třetí dávku vakcíny proti covidu-19. Přeočkování se zpočátku dočkají senioři, kteří v březnu dostali dvě dávky vakcíny vyrobené čínskou společností Sinovac, uvedla tisková agentura EFE. Krok vlády podporují epidemiologové a virologové, podle kterých se tak výrazně zvýší ochrana zranitelných skupin.

Foto: Esteban Felix, ČTK/AP

V Chile začali očkovat třetí dávkou proti covidu-19. Místo ruského Sputniku tu nyní využívají látku od AstraZeneky.

Článek

Zahájení přeočkovací kampaně ohlásil minulý týden chilský prezident Sebastián Piňera. „Věříme, že v následujících čtyřech týdnech dostanou svou podpůrnou dávku dva miliony lidí starších 55 let," uvedl Piňera. Od září se přeočkování otevře i mladším lidem.

Přeočkovací kampaň se zatím v Chile bude týkat jen osob, které dostaly očkovací látku společnosti Sinovac. Na tu připadá většina podaných dávek v zemi. Čínský preparát má podle klinických studií menší účinnost než látky od společností AstraZeneca a Pfizer, které Chile rovněž využívá.

Třetí dávka od AstraZeneky

Studie, které vypracovali chilští vědci, navíc ukázaly, že úbytek protilátek po šesti měsících od očkování je u lidí, kteří dostali čínský preparát, výrazně rychlejší než u obou zmíněných západních vakcín. Na přeočkování Chile nebude používat čínskou látku, ale vakcínu od společnosti AstraZeneca.

V Izraeli přibývá nakažených. Třetí dávku vakcíny zvažují dávat i lidem nad 45 let

Blízký a Střední východ

Odborníci rozhodnutí vlády uvítali, a to navzdory kritice od Světové zdravotnické organizace (WHO). Ta vyzvala země, kde je očkování v pokročilé fázi, aby nezačínaly s přeočkováním. Podle WHO je důležité poskytnout větší množství vakcín chudým zemím, kde je proočkovanost obyvatelstva nízká.

Podle virologa Nicoláse Mueny by přeočkování „mohlo zmírnit dopady nové vlny nákazy způsobené variantou delta". Epidemiolog Miguel O´Ryan se domnívá, že přeočkování rizikových skupin je vhodné vzhledem k tomu, že ochrana poskytnutá vakcínou postupně klesá. Sporné podle něj je však to, zda očkovat třetí dávkou i zdravé mladé lidi. Vědci také uvítali, že přeočkování se uskuteční za použití jiného preparátu. To podle nich zvýší účinnost třetí dávky.

Šéf evropských imunologů: Lidé mají protilátky i 17 let po SARS, třetí dávka není nutná

Evropa

Chile patří mezi země, které vykazují nejvyšší proočkovanost populace. Ukončené očkování proti covidu-19 má 12,7 milionu lidí, což jsou dvě třetiny obyvatel Chile. V latinskoamerickém státě se očkovalo na konci zimy a na jaře rychlým tempem díky dodávkám čínské vakcíny. Přesto země zažila na jaře silnou vlnu nákazy. Podle odborníků k tomu mohla přispět i menší účinnost čínského preparátu.

Chilské ministerstvo zdravotnictví za posledních 24 hodin zaznamenalo 584 nových případů nákazy a 19 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19. Od začátku epidemie se v zemi, kde žije 19,5 milionu lidí, nákaza prokázala u 1,6 milionu osob, z nichž 36 000 zemřelo.

WHO vyzvala k zastavení očkování třetí dávkou

Koronavirus

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám