Hlavní obsah

Šéf evropských imunologů: Lidé mají protilátky i 17 let po SARS, třetí dávka není nutná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německo se chystá od září aplikovat třetí dávku vakcíny lidem se sníženou imunitou, velmi starým osobám a klientům v pečovatelských domech. U ostatních je ale očkování třetí dávkou zbytečné, tvrdí to profesor Andreas Radbruch, prezident Evropské asociace imunologů (EFIS).

Foto: Matthias Rietschel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Je nepravděpodobné, že by se v případě covidu muselo přeočkovávat každý rok,“ řekl v deníku Bild. Podle jeho slov zatím není dostatek dat pro rozsáhlejší výzkum, ale údaje, jež jsou k dispozici od lidí, kteří se uzdravili z nákazy, jsou jasné. „Po roce naznačují stabilní imunitu,“ dodal.

Pro své tvrzení se odvolává na několik studií zveřejněných v časopise Nature.

WHO vyzvala k zastavení očkování třetí dávkou

Koronavirus

„Ve studii naši kolegové například ukázali, že takzvané paměťové buňky tvoří protilátky u těch, kteří se z onemocnění covid-19 zotavili, šest až 11 měsíců po nákaze,“ uvedl. Je to podobná situace jako u lidí, kteří byli očkováni proti tetanu či záškrtu. „To ukazuje, že imunitní ochrana je stabilní po delší časové období,“ dodal.

Po prodělání SARS vydrží protilátky dlouhá léta

Připomíná i loňskou studii pacientů, kteří v roce 2003 prodělali původní onemocnění SARS, předchůdce SARS-CoV-2. Analýzy ukázaly, že o 17 let později měla většina z nich v krvi tolik protilátek jako rok poté, co se z nákazy zotavili.

Podle Radbrucha by to mohlo znamenat, že lidé, kteří dostali dvě vakcíny, jsou adekvátně chráněni a nemusí nutně potřebovat třetí očkování.

Na univerzitu v USA smí jen očkovaní. Komu se to nelíbí, ať jde jinam, řekl soud

Koronavirus

Imunolog nezatracuje třetí dávku vakcíny, ale ta by měla být podle jeho názoru určena těm, kteří nereagovali dobře na první očkování, nebo je jejich imunitní systém oslabený.

„U většiny ostatních se po šesti měsících koncentrace protilátek sice sníží, ale zůstává víceméně konstantní na přibližně 10 až 20 procentech maximální hodnoty vakcinační reakce nebo infekce,“ uvedl Radbruch. Je to ale úroveň, která člověka stále chrání. „Imunitní systém je chytrý a dělá jen tolik, kolik musí,“ řekl imunolog.

Všeho s mírou

Pokud bychom měli v těle akutní imunitní reakci, mohlo by to podle něj dokonce dlouhodobě představovat určité riziko, například pro rozvoj autoimunitních chorob. Proto Radbruch nedoporučuje zbytečně časté očkování.

Do restaurací vstup jen pro očkované, oznámil New York

Amerika

„Jako imunolog jsem pro očkování, ale zbytečně časté může také vést k vedlejším účinkům, které v současné době nejsou vzhledem k relativně krátké době po zahájení protikoronavirové vakcinace známé,“ dodal.

Vysvětluje, že očkování je indukovaná imunitní reakce, která v těle spouští zánětlivou reakci. „Dokud nebudeme mít údaje o tom, jak hladiny protilátek vypadají u konkrétních populačních skupin šest a 12 měsíců po očkování, nelze učinit úsudek, zda je přeočkování vůbec nutné,“ uzavřel  Radbruch.

Reklama

Výběr článků

Načítám