Hlavní obsah

Chile umí: Tři týdny, tři miliony očkovaných

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chilští zdravotníci za tři týdny podali vakcínu více než třem milionům lidí. Podle deníku El País tak alespoň jednu dávku už dostalo 16 procent obyvatel. Země je v přepočtu na obyvatele před všemi evropskými zeměmi s výjimkou Británie a blíží se USA. V Latinské Americe se stala nedostižným lídrem.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zdravotnice v Chile připravuje dávku čínské vakcíny CoronaVac od čínské společnosti Sinovac.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Za tímto úspěchem je podle deníku především rychlé jednání s řadou laboratoří vyvíjejících vakcínu, vysoká úroveň zdravotnictví a prozíravost prezidenta Sebastiana Piňery.

Bývalý podnikatel sice v minulosti čelil mohutným sociálním protestům, za očkovací kampaň se ale na něj snáší jen chvála.

Objednávat začali už loni v květnu

Piňera totiž už loni v květnu pověřil Rodriga Yáňeze, tajemníka ministerstva zahraničí, aby se věnoval výhradně uzavírání kontraktů s laboratořemi vyvíjejícími vakcínu. „Volali jsme jim každý týden, i takřka denně,“ prozradil Yáňez.

Vakcína Pfizeru/BioNTechu má v praxi účinnost 94 procent, potvrdily statistiky z Izraele

Blízký a Střední východ

Země tak mohla na Štědrý den očkovat spolu s Mexikem a Kostarikou jako první v Latinské Americe americko-německou vakcínou Pfizer/BioNTech.

Vyplatila se i sázka na čínskou firmu Sinovac: Chile jí výměnou za vakcíny přispělo na klinické studie, na nichž se podílela přímo Chilská katolická univerzita.

Očkovací pasy budou hotové do léta, tvrdí lídři Evropské unie

Koronavirus

Země má také objednávky u firmy AstraZeneca, Johnson & Johnson a jedná s čínskou společností CanSino či o nákupu ruského Sputniku V. Pro 19,2 milionu obyvatel objednala 90 milionů dávek.

V Chile se od počátku pandemie potvrdilo přes 800 tisíc nákaz.
Koronavirus má v zemi s 19,2 milionu obyvatel přes 20 tisíc obětí.
Zdravotníci nyní očkují 80 tisíc lidí denně.
Tento týden už přišla řada na starší učitele.

Reklama

Výběr článků

Načítám