Hlavní obsah

Centrální databáze pro covidpasy se v EU nečeká

Právo, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od července by měli unijní občané dostávat tzv. covidové pasy. V otázce, jak ověřovat jejich pravost, má Unie jasno: vše bude záviset na národních systémech, které budou propojeny. Neměla by tedy vzniknout ústřední unijní databáze s údaji o všech lidech v EU. To vylučuje i rozhodnutí o covidovém pasu, které ve středu schválil unijní parlament.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle výkladu k tomuto rozhodnutí by covidový pas „především neměl vyžadovat, aby byla zřízena a udržována databáze na úrovni EU, nýbrž by měl umožnit decentralizované ověřování digitálně podepsaných interoperabilních certifikátů“, tj. covidových pasů.

Ověřovací systémy daného státu pro tyto certifikáty proto musí být schopny „používat údaje zakódované jiným členským státem“. Vzájemné propojení ověřovacích systémů umožní síť pro elektronické zdravotnictví, zřízená na základě unijní směrnice z roku 2011.

Covidové pasy: Jak a kde získat certifikát o očkování, testech či prodělání nemoci

Domácí

V rámci této dobrovolné sítě spolupracuje Evropská komise s členskými státy EU, konkrétně s jejich orgány odpovědnými za elektronické zdravotnictví.

Zabezpečení posílí elektronická pečeť

Samotný „pas“ má obsahovat údaje o nositeli a jeho očkování, testování či imunitě v písemné podobě. Údaje musí být alespoň v úředním jazyce vydávajícího státu a v angličtině. Součástí dokumentu bude také digitálně čitelný „interoperabilní čárový kód“ (česky známý i jako „bludiště“) s údaji o „pasu“ a jeho nositeli.

Pravost a platnost těchto certifikátů mají státy zajistit i pomocí tzv. elektronické pečetě, což je jen další soubor dat.

Kulhánek: Covid pasy zajistí volné cestování

Domácí

Konkrétní podoba „pasů“ a elektronických aplikací, v nichž se budou používat, bude přitom záviset na členských státech. Ve čtvrtek svou aplikaci pro tyto účely předložilo Německo.Vedle kódu, který je obsažen v této aplikaci, bude při ověřování údajů nutné předložit i doklad totožnosti, ať už občanský průkaz, nebo cestovní pas.

K základním údajům mají u očkovaných patřit vedle jména, příjmení, pohlaví, čísla a data vydání „pasu“ také údaje o průběhu vakcinace: kolik dávek již dotyčný dostal, jaký typ vakcíny byl použit, datum podání její poslední dávky, značka vakcíny a její výrobce.

Covidové pasy by měly fungovat jen po dobu pandemie. Po jejím skončení má být platnost nařízení, jímž se tyto certifikáty zřizují, pozastavena.

Reklama

Výběr článků

Načítám