Hlavní obsah

„Čeká nás mizerná zima.” Británie se připravuje na návrat respiračních chorob

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zdravotníci by se měli připravit na návrat ostatní respiračních onemocnění už tuto zimu. Endemické viry budou cílit zejména na novorozené děti a jejich matky. Ve vysílání rádia Times to v neděli řekl britský lékař Calum Semple, který radí vládě v rámci Vědeckého poradního týmu pro mimořádné situace (SAGE). Anglický úřad pro veřejné zdraví (PHE) nevyloučil ani další lockdown.

Foto: Profimedia.cz

Očkování v Londýně

Článek

„Obávám se, že nás čeká docela mizerná zima, protože ostatní respirační viry se vrátí a dost bolestivě nás kousnou. Ale pak už si myslím, že příští rok uvidíme normální život,” uvedl Semple.

Upozornil, že po pandemii budou vůči onemocněním více náchylná nemluvňata a jejich matky. Kvůli koronavirovým opatřením totiž nepřišly do styku se standardními respiračními chorobami.

„Ochrana, kterou těhotná žena normálně předává svému nenarozenému dítěti, teď nenastala,” vysvětlil Semple, který za normální situace pracuje v Liverpoolu jako pediatr.

Očekává nárůst případů bronchiolitidy, zápalu plic a dalších respiračních nemocí, na které neexistuje vakcína.

Británie hlásí prudký nárůst indické varianty delta

Koronavirus

„Takže proto očekáváme drsný červenec, srpen a pak drsné zimní období,” uzavřel britský expert. Závěrečné období roku nazval „zimou čtvrté vlny”, ale dodal, že bude mnohem mírnější než ty předchozí.

Další uzávěru nelze vyloučit

Podobný názor vyslovila na veřejnoprávní BBC profesorka Susan Hopkinsová z Anglického úřadu pro veřejné zdraví (PHE).

V Anglii zavedou povinné očkování pro pracovníky pečovatelských center

Koronavirus

„Možná budeme muset v zimě udělat další lockdowny, neumím věštit budoucnost, záleží to hlavně na tom, jestli začnou být nemocnice v nějaké chvíli přetížené,” řekla Hopkinsová.

Podle ní je ale britské zdravotnictví na nadcházející zimu mnohem lépe připraveno než loni. Jmenovitě zmínila očkování, antivirotika, léky a testování. Díky těmto nástrojům už by se podle ní nemuselo přistupovat k restrikcím běžného života.

Reklama

Výběr článků

Načítám