Hlavní obsah

V Anglii zavedou povinné očkování pro pracovníky pečovatelských center

– Londýn
Novinky, drk

K razantnímu kroku na ochranu rizikových seniorů se schyluje v Anglii, píše list The Guardian. Koronavirová vakcína tam bude pro zaměstnance pečovatelských center povinná. Ministři by měli rozhodnutí oznámit v nejbližších dnech.

Foto: Profimedia.cz

Domov důchodců v anglickém Haslandu

Článek

V tomto sektoru zdravotnictví pracuje asi 1,5 milionu lidí, povinnost se bude týkat drtivé většiny z nich. Londýnská vláda také zvažuje zavedení podmínky i pro pracovníky anglické Národní zdravotní služby (NHS).

Podle informací Guardianu dostanou zaměstnanci pečovatelských center 16 týdnů na to, aby si nechali aplikovat první dávku vakcíny. Pokud odmítnou, bude je moct zaměstnavatel přesunout pryč z „první linie”, případně propustit.

Hrozí nedostatek pracovníků?

Pečovatelské organizace varují, že kvůli takovému nařízení část personálu odejde. Už teď domovy důchodců a podobná sociální zařízení bojují s nedostatkem pracovníků, například v souvislosti s brexitem.

Někteří právníci navíc upozornili, že případné rozhodnutí vlády téměř určitě vyvolá žaloby odvolávající se na porušení evropského zákona o lidských právech nebo britské legislativy o rovnoprávnosti.

Naočkujte se, nebo běžte na pracák. Americký soud smetl stížnost pracovníků v nemocnici

Koronavirus

Ministerstvo zdravotnictví naopak tvrdí, že argumenty pro ochranu klientů před potenciálně infekčním personálem převažují nad právem pracovníků rozhodnout se, jestli vakcínu chtějí, nebo ne.

Nenaočkovaní zdravotníci jsou riziko

Angličtí ministři nad rámec pečovatelských center ještě zvažují, že by povinnost podstoupit očkování vztáhli i na pracovníky NHS, kterých je v Anglii skoro 1,4 milionu.

Britská lékařská asociace v úterý uvedla, že byť si přeje, aby se všichni doktoři naočkovali, „donucení je tupý nástroj, který nese svá vlastní rizika”.

Británie o měsíc odložila finální rozvolnění

Evropa

V anglických pečovatelských centrech zatím podstoupilo očkování asi 84 procent všech zaměstnanců. V některých regionech, především pak v části Londýna, se ale asi třetina pracovníků očkovat odmítá. Od začátku pandemie zemřelo v pečovatelských centrech v Anglii přes 40 tisíc seniorů.

Případ Velké Hamry

Tragickou zkušenost s dopady nenaočkovaných pracovníků zažili například v domově důchodců ve Velkých Hamrech na Jablonecku, kde se jeden z klientů zřejmě nakazil od pracovnice, která vakcínu odmítla. I přesto, že sám naočkovaný byl, nakonec zemřel.

Ředitel domova, kde zemřel nakažený senior: Přemlouvali jsme pečovatele, ať se očkují, víc dělat nešlo

Domácí

Očkovací povinnost se nedávno pokusila soudně napadnout malá část zaměstnanců jedné soukromé nemocnice v Texasu. Zdravotníci se přirovnali k Židům za druhé světové války, na kterých nacisté vědecky experimentovali. Soud jejich argumentaci označil za absurdní a žalobu smetl ze stolu.

Reklama

Výběr článků

Načítám