Hlavní obsah

Britská mutace: Na Trutnovsku v 60 procentech zkoumaných vzorků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na Trutnovsku byla na začátku ledna britská varianta koronaviru ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků, na Náchodsku v 45 procentech. V Praze se mutace vyskytovala v méně než desetině vzorků. Ve středu to uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ).

Foto: SZU

Poměrné zastoupení variant v ČR, 5. až 10. ledna 2021

Článek

Vzorky z Trutnovska a Náchodska SZÚ zkoumal mimo jiné kvůli tomu, že ČR dostala už dříve varování z Německa o výskytu britské varianty a možném rozšíření do Královéhradeckého kraje. Důvodem bylo také rychlejší šíření nemoci na Trutnovsku a vysoká zátěž tamní nemocnice - region patří k těm aktuálně nejpostiženějším z hlediska šíření koronaviru.

Britská mutace: Co o ní všechno víme a čím je tak nebezpečná

Koronavirus

Do testování bylo zařazeno přes 90 vzorků z 5. až 10. ledna letošního roku. Zařazeny byly i vzorky z Prahy. Rozšíření variant není podle odborníků ze SZÚ v Česku rovnoměrné.

„Již v prvním kalendářním týdnu 2021 incidence tzv. britské varianty dosahovala ve vybraných vzorcích na Trutnovsku 60 procent zastoupení, v Náchodsku se pohybovala kolem 50 procent, naopak v Praze dosahovala necelých 10 procent,” stojí v tiskové zprávě SZÚ.

Babiš: Virus mutuje a je to zabiják. Chraňte se

Domácí

Takzvaná britská mutace je o 30 až 70 procent nakažlivější, k nákaze stačí kratší čas než dosud uváděných 15 minut.

Královéhradecký kraj patří k regionům, kde byla britská mutace už dříve potvrzena.

Jen v turistech to není. Soused vás nakazí spíš než Pražák, říká šéf trutnovské nemocnice

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám