Hlavní obsah

Britové už mohou popíjet uvnitř pubů

Právo, ČTK, BBC, znk

Británie v pondělí vstoupila do další fáze uvolňování protikoronavirových restrikcí. Ke skromnějšímu zmírnění omezení přistoupilo i Rakousko a některé spolkové země SRN. Na 65 milionů obyvatel Anglie, Walesu či Skotska si mohlo v pondělí nově sednout na oběd či na skleničku uvnitř restaurací a hospod, které doposud mohly obsluhovat jen zákazníky na venkovních zahrádkách anebo nesměly podávat alkohol uvnitř.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Británii se otevřely vnitřní prostory restaurací a hospodVideo: Reuters

 
Článek

Před jedním z pubů v anglickém městě Coventry se v noci na pondělí shromáždila asi stovka lidí, aby si úderem půlnoci mohli hned dát pivo či drink uvnitř. „Hosté jsou z toho fakt nadšení,“ prozradil majitel podniku.

„Zákazníky musíme žádat o použití trasovací aplikace a musíme zavírat ve 22.30 hodin (…), lidé jsou ale rádi, že si můžou znovu užívat společenského života,“ přiblížil jiný majitel baru ve skotském Aberdeenu. Výjimkou v Británii je Severní Irsko, kde se vnitřní prostory restaurací a hospod otevřou nejspíš 24. května.

Johnson čeká vyšší počet nákaz

Většina Britů si také od pondělí může užívat kin, muzeí, divadel, sportovních stadionů a ubytovacích služeb anebo odjet na dovolenou. Bez nutnosti karantény však mohou odletět jen do 12 zemí včetně Portugalska či Izraele, které jsou na tzv. zeleném seznamu. V případě cesty do zemí na oranžovém seznamu, kam patří i ČR, je nutná po návratu desetidenní izolace.

V Británii urychlují očkování kvůli indické mutaci

Evropa

Na dovolenou se hned v pondělí vydaly tisíce Britů, většina letů mířila do portugalského regionu Algarve. Portugalsko od pondělí otevřelo hranice i turistům z většiny zemí Evropské unie včetně Česka. Při příletu stačí doložit negativní PCR test.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Britské restaurace znovu ožily. Na snímku podnik ve městě Stratford nad Avonou.

Úprava pravidel v Británii zahrnuje i povolení objímat se s přáteli a příbuznými a rozšíření možnosti potkávat se ve vnitřních prostorech se známými, vláda ale vyzvala k rozvážnosti. Premiér Boris Johnson připomněl, že indická varianta se šíří i v Británii a hrozí kvůli tomu odložení finální fáze uvolnění plánované na červen.

WHO: Druhý rok pandemie bude vražednější

Evropa

„Myslím, že v příštích týdnech infekcí přibude. Klíčové bude, jestli se nám podaří oddělit počty lidí, kteří se (jen) nakazí, od těch, kteří budou muset i do nemocnice,“ řekl Jeremy Farrar ze Sage, poradního panelu vlády.

Rakousko otevřelo třídy

V uvolňování restrikcí v pondělí pokračovalo i Rakousko, kde se školáci vrátili k prezenční výuce, čímž skončila dosavadní střídavá výuka. Výjimkou je Vídeň, kde přírůstky nakažených patří z celorakouského pohledu k nejvyšším a vedení města už dříve oznámilo, že restrikce ve školství bude uvolňovat pomaleji a postupně.

K dalšímu uvolnění pravidel přistoupily i některé německé spolkové země. Šlesvicko-Holštýnsko zrušilo omezení v restauračních, turistických a dalších volnočasových provozech.

Děti ve školách, otevřené restaurace, hotely i sportoviště. Rakousko se blíží k normálu

Koronavirus

Už v sobotu část regionů v Bádensku-Württembersku znovuotevřela hotely a restaurace, podobné kroky před nadcházejícím svátečním svatodušním pondělím plánují i další spolkové země.

Reklama

Výběr článků

Načítám