Hlavní obsah

Brazilský ministr zdravotnictví přivezl covid na Valné shromáždění OSN

New York

Brazilský ministr zdravotnictví Marcelo Queiroga má covid-19, nákaza se u něj projevila krátce před odletem ze zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, sdělila televize CNN. Organizace OSN okamžitě zahájila trasování. Queiroga na rozdíl od dalších členů brazilské delegace zůstane v New Yorku ve dvoutýdenní karanténě.

Foto: Profimedia.cz

Marcelo Queiroga

Článek

Queiroga je druhým členem brazilské delegace, u něhož se koronavirus potvrdil. Už dříve ho testy prokázaly u člena organizačního týmu prezidentské delegace, který se ale akcí neúčastnil a je od příletu v karanténě v New Yorku.

Brazilský ministr zdravotnictví se v úterý účastnil zasedání Valného shromáždění OSN, na němž brazilský prezident Jair Bolsonaro v projevu mimo jiné kritizoval protikoronavirová opatření, jichž je dlouhodobým odpůrcem. Bolsonaro také odmítá očkování proti covidu-19 s tím, že má protilátky. Tuto nemoc prodělal brazilský prezident loni v létě.

Nenaočkované hlavy státu mají letos na OSN problém: Nenají se s ostatními

Zahraniční

Queiroga na rozdíl od prezidenta očkován je, a to čínskou vakcínou CoronaVac. Její účinnost je ale podle dosavadních zjištění podstatně nižší než od společností Pfizer/BioNTech nebo Moderna.

Biden v OSN ujistil, že se USA vracejí do vůdcovské role

Zahraniční

„Kondomy“ na mikrofonech

Organizátoři zasedání se snažili případné šíření nákazy snížit na minimum. Takže například každý řečník, včetně amerického prezidenta Joea Bidena, dostal speciální návlek na mikrofon, aby se zabránilo šíření viru.

„Novinka ve věku covidu, malý kondom pro mikrofon,“ komentoval opatření jeden z reportérů. Po každém vystupujícím se řečnický pultík vydezinfikoval a mikrofon dostal nový obal, píše server deníku Daily Mail.

Brazilská delegace protikoronavirová opatření příliš neřešila. Bolsonaro se v New Yorku setkal kromě generálního tajemníka OSN Antonia Guterrese mimo jiné s britským premiérem Borisem Johnsonem. S ním si podal ruku i Queiroga, uvedl server americké televize CNN.

Krátce po oznámení brazilského ministerstva zdravotnictví v noci na středu, že jeho šéf má pozitivní test na koronavirus, zveřejnil Bolsonaro na Twitteru video, na němž se brazilský prezident zdraví a podává si ruce se svými příznivci před hotelem v New Yorku, kde je ubytován. Jako obvykle neměl roušku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám