Hlavní obsah

Biden v OSN ujistil, že se USA vracejí do vůdcovské role

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden na zasedání Valného shromáždění OSN, které začalo v úterý, prohlásil, že se USA vracejí do role lídra v klíčových mezinárodních otázkách, jako je klimatická změna, potlačení pandemie a otázka globálního zdraví. Dodal, že od válek přecházejí k diplomacii. Svět podle něj musí spolupracovat víc než kdy dřív, protože osudy různých zemí nikdy nebyly propojenější.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Prezident USA Joe Biden hovoří na VS OSN.

Článek

„Jsem zpátky u stolu na mezinárodních fórech, zejména ve Spojených národech, abychom soustředili pozornost ke sdíleným výzvám a podnítili globální odezvu,” řekl Biden. Zdůraznil, že klimatická krize nemá hranice a vyžaduje spolupráci: „Projevy extrémního počasí jsme viděli v každé části světa“. Zdůraznil také, že vědci a experti varovali, že „rychle směřujeme do bodu, z něhož není návratu“.

Biden oznámil, že USA budou pomáhat v boji s klimatickými změnami rozvíjejícím se zemím, a chce probrat s Kongresem, jak jim zdvojnásobit pomoc. Uvedl, že cílem je s podporou privátních kapitálových společností získat pro ně 100 miliard dolarů.

Evropská unie považuje Bidenovo chování za zradu

Zahraniční

Akcentoval i to, že pro dosažení cíle růstu globální teploty jen o 1,5 stupně je potřeba, aby každá země ukázala co nejvyšší ambice na připravovaném jednání v Glasgowě.

Biden ještě podotkl, že se Spojené státy budou dívat dopředu, protože „nastává rozhodující dekáda pro náš svět“.

Místo neochabujících válek neochabující diplomacie

„Ukončili jsme dvacetiletý konflikt v Afghánistánu. A s ukončením období neochabujících válek otevíráme novou éru neochabující diplomacie, kdy použijme sílu naší rozvojové pomoci, abychom investovali do nových způsobů, jak pozvednout lidi na celém světě, obnovili a hájili demokracii,“ uvedl Biden.

Biden jednal se Si Ťin-pchingem, aby soupeření USA a Číny nesklouzlo v konflikt

Svět

„Místo abychom pokračovali v bojích ve válkách z minulosti, upíráme své oči k výzvám, které jsou klíčem k naší společné budoucnosti,“ řekl americký prezident a uvedl, jaké to jsou: „Ukončení pandemie, zvládnutí posunů v dynamice globálních sil, vytváření světových pravidel v klíčových tématech, jako je obchod, počítačové a nově se objevující technologie, i způsob, jak čelit hrozbě dnešní podoby terorismu“. Tomu je podle něj potřeba čelit ve světě i na vlastním dvorku.

Covid se nedá zastřelit

Prezident zdůraznil, že americké ozbrojené síly budou pokračovat v tom, aby bránily „nás samotné, naše spojence a naše zájmy před útokem“.

„Americká vojenská moc musí být posledním řešením, a ne prvním, a neměla by se používat jako odpověď na každý problém, který vidíme na světě. Mnohé z našich největších obav dnes nejde vyřešit ozbrojenými silami. Bomby a kulky nás nemohou chránit před covidem-19 a jeho budoucím variantám,“ prohlásil Biden a připomněl, že si pandemie vyžádala přes 4,5 milionu obětí. USA podle něj ve středu oznámí „dodatečné závazky“ na podporu boje proti koronaviru. Zmínil při tom, že jeho země dosud rozeslala do zahraničí přes 160 milionů dávek vakcín.

Bílý dům odstřihl Bidena z živého přenosu. Nerad ho prý nechává improvizovat

Amerika

„Nechceme studenou válku”

Biden se také nevyhnul tématu nového zaměření USA na indopacifickou oblast, kde se střetávají zájmy Washingtonu a Pekingu. Zavázal se spolupracovat se spojenci i s OSN. V této oblasti Američané kooperují s organizací ASEAN i se skupinou Quad, tvořenou Austrálií, Japonskem a Indií. Kontroverzi ale vzbudil nový pakt Aukus s Austrálií a Velkou Británií.

„Neusilujeme, říkám znovu, neusilujeme o novou studenou válku nebo o svět rozdělený do rigidních bloků,” tvrdí americký prezident.

Česko je spokojeno

Americký prezident ve svém projevu neopomněl zmínit spolupráci v rámci NATO. A právě Bidenovo ujištění o pokračování a prohlubování spolupráce v rámci Severoatlantické aliance a s evropskými spojenci po skončení jeho projevu ocenil český ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), který Česko na Valném shromáždění OSN v New Yorku zastupuje.

„Já projev amerického prezidenta velmi vítám. Kromě globálních problémů na rozdíl například od svého republikánského předchůdce (Donalda Trumpa – pozn. red.), věnoval poměrně dost času spolupráci mezi Evropou a Spojenými státy, mluvil o potřebě udržení spolupráce v rámci NATO. To si myslím, že je pro Evropu velmi pozitivní zpráva,” řekl šéf české diplomacie.

Reklama

Výběr článků

Načítám