Hlavní obsah

Blatný po naléhání Vojtěcha otočil: Očkovaný člověk může být infekční

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) tento týden prohlásil, že očkovaný člověk proti covidu-19 nemůže nákazu přenášet, vzbudilo to vlnu kritiky. Podle odborníků neexistují pro dané vyjádření tvrdá data. Vysvětlení po ministrovi nakonec na středečním jednání zdravotního výboru ve Sněmovně požadoval jeho předchůdce v resortu poslanec Adam Vojtěch (ANO). Blatný v reakci svůj dřívější postoj změnil.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ministr zdravotnictví Jan Blatný se nechal očkovat proti covidu-19

Článek

„Bylo by dobré uvést na pravou míru, zda může být očkovaný člověk infikován, aby se podle toho očkovaní mohli řídit a třeba nenavštívili své prarodiče, kteří ještě vakcínu nedostali a mohli by se nakazit,“ apeloval Vojtěch na zaskočeného ministra.

Blatný v úterý řekl novinářům, že když se člověk naočkuje, nemůže podle něj nemoc dostat, a tedy nakazit někoho jiného. Možnost nákazy přitom ztotožňoval s pravděpodobností, která odpovídá efektivitě vakcíny.

Rychetský: Zvýhodnění očkovaných nemusí narušit princip rovnosti

Domácí

V posledních týdnech se však objevovaly názory odborníků, které Blatného slova rozporovaly. Mezi nimi i třetího z mužů, který v loňském roce zastával post ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

„Ukazuje se, že vakcíny, které budeme používat, nemusí chránit proti vylučování viru beze zbytku. Člověk by měl být chráněn proti hospitalizaci, proti úmrtí, proti těžkým a středním formám, nebude ale zřejmě dokonale chráněn proti bezpříznakovým formám,“ řekl Prymula CNN Prima News.

I Blatný tedy nakonec otočil. „Očkovací látka není na světě tak dlouho, abychom mohli přesně říct, jestli bude očkovaný člověk částečně vylučovat virus,“ odpověděl na dotaz Vojtěcha.

Doplnil však, že je podle něj hlavní, že je proti infekci více chráněný daný člověk. „Očkování má dva principy. Za prvé zajistí, aby očkovaný neonemocněl vůbec, nebo alespoň ne tak, aby mu to vadilo. A druhá věc je, že když se naočkuje velká část populace, zastaví se šíření. Přičemž první nastane ihned a to druhé přibližně v létě,“ podotkl.

Dávek Moderny dostane Česko v lednu mnohem méně, než počítalo

Domácí

Zároveň upozornil, že i očkování by měli nadále dodržovat určitá opatření. „Určitě to neznamená, že by měl člověk po prvním očkování odhodit roušku a jít na večírek s dalšími dvaceti lidmi,“ uvedl Blatný.

Vedlejší účinky po očkování nemá ani promile lidí

Domácí

V Česku se začalo očkovat proti nemoci covid-19 stejně jako v dalších zemích EU v neděli 27. prosince. Zatím dostalo první dávku asi 20 000 lidí. Rezervační systém na očkování proti covidu-19 bude pro lidi nad 80 let spuštěn 15. ledna, pro ostatní od 1. února.

Aktuální vakcinační strategie počítá s tím, že budou nejprve očkovány rizikové skupiny. Na mladé lidi bez jakýchkoli zdravotních problémů by se má dostat až v létě.

Anketa

Který z ministrů zdravotnictví podle vás zvládal situaci s covidem nejlépe?
Adam Vojtěch
77,2 %
Roman Prymula
14,8 %
Jan Blatný
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32177 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám