Hlavní obsah

Blatný: Je nutné připravit řízené rozvolňování opatření

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Statistiky dokládají, že se daří epidemii koronaviru brzdit, tvrdí ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Dokonce se podle jeho slov může mluvit o razantním zbrzďování. Zatím není důvod zpřísňovat zavedená opatření, ale spíše je pomalu a řízeně rozvolňovat, uvedl Blatný po pondělním jednání vlády.

Foto: ČTK

Jan Blatný

Článek

„Brzdění epidemie pokračuje a dá se usuzovat, že je i rychlejší. Nemůžeme z toho ale zatím dělat příliš překotné závěry,“ uvedl ministr.

Pracovní volno 13. a 16. listopadu nebude

Domácí

Podle něho se tak projevila vládou dříve přijatá opatření. „Ta není důvod zpřísňovat. Musíme se připravit na to, jak je řízeně rozvolňovat,“ dodal.

„Jen” 3601 případů v neděli 

V neděli totiž hygienici potvrdili nejméně případů koronaviru za čtyři týdny. Bylo jich 3608, tedy téměř o 3000 méně než o týden dřív. Jenže se ale také jako obvykle o víkendu méně testovalo.

Skórovací systém umožní lidem předvídat zavádění opatření

Koronavirus

Blatný tak v souvislosti s tím vyloučil, že by se celkově začínalo méně testovat. „Není to první neděle, kdy bylo méně testů. Procento pozitivních nálezů je navíc stále podobné, tedy mezi 25 až 30 procenty,” uvedl ministr.

Plošné testování v ČR je už pasé

Koronavirus

Je tedy pravděpodobné, že kdyby se udělalo v neděli testů víc, pozitivních nálezů by přibylo.

„Ale ve chvíli, kdy je víc lidí indikovaných z medicínského nebo epidemiologického důvodu, tak je testů víc. Že testů bude postupně ubývat, to bude taky jeden z parametrů dokazujících snižování nálože viru v populaci,” vysvětlil.

Reklama

Výběr článků

Načítám