Hlavní obsah

Bezpečnostní sbory se bojí odchodů lidí kvůli povinnému očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raději zůstaňme u dobrovolnosti. Tak reaguje většina bezpečnostních složek na záměr, aby se od března příštího roku povinně očkovali proti covidu-19 mimo jiné i policisté, členové záchranného systému, vězeňská služba či dobrovolní hasiči.

Foto: Novinky

Policisté zasahující při protestu na Václavském náměstí v Praze. Ilustrační foto

Článek

Na povinném očkování se shodl Ústřední krizový štáb a ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (ANO) avizoval, že jeho resort k tomu vypracuje vyhlášku. Povinnost se má týkat také zdravotníků, sociálních pracovníků či vojáků.

Pro očkování v prostorách O2 arény zatím chybí personál

Domácí

Předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič se bojí vlny odchodů policistů kvůli povinnému očkování. „Nedovedu si představit, kdyby odešly kvůli povinnému očkování třeba jen dva tisíce příslušníků, kterých v tuto chvíli chybí zhruba tři až čtyři tisíce. Určitě by to byla velká zátěž pro jejich kolegy,“ řekl Machovič.

Nejsem si jist, zda si policie může dovolit ztratit až 10 tisíc lidí
Jan Švejdar, policejní prezident

Policejní prezident Jan Švej­dar už dříve na Twitteru ocenil 82procentní proočkovanost policistů, ale oslabení sboru se bojí také.

„Nejsem si jist, zda si Policie ČR může dovolit ztratit až 10 tisíc kvalifikovaných lidí, kteří očkování doposud odmítají,“ uvedl Švejdar. „Než bude rozhodnuto o povinném očkování konkrétních profesních skupin, je třeba diskutovat a vyjasnit si následky, které by to pro ně v praxi mohlo mít,“ dodal.

Policie řeší útoky antivaxerů na propagátory očkování

Krimi

Podle předsedy policejních odborů Machoviče jeho svaz jednoznačně podporuje očkování, chce ale zachovat bázi dobrovolnosti a podporovat pozitivní cestu doporučení a motivace. Tou může být již zavedená akce dvou dnů dovolené navíc pro očkované policisty. Stejný názor sdílí i předseda Odborového svazu hasičů Jiří Jílek. „Nejsem proti vakcinaci, ale rozhodně by měla zůstat dobrovolná. Toto nucení může mít za následek odchodovost, ač se o ukončení služebního poměru zmiňuje jen část kolegů, kteří se ohledně této novely ozývají,“ sdělil Jílek.

Zhruba 76 procent hasičů má dokončené očkování. Předsedové policejních i hasičských odborů se shodují, že v posledních dnech jim přišly desítky dotazů od neočkovaných příslušníků, jestli se proti novele postaví.

Stát zkrátil platnost očkovacích certifikátů. U všech bude nutná další dávka

Domácí

Proti povinnému očkování dobrovolných hasičů v některých jednotkách je i starostka Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Monika Němečková. „Hasiči jsou komunita, která má jít lidem příkladem, ale nejde mi dohromady povinnost s dobrovolnou činností, ač s vakcinací jako takovou souhlasím,“ vyjádřila se starostka.

Podle ní je proočkovanost mezi dobrovolnými hasiči kolem sedmdesáti procent. Protože dobrovolníci nemají s obcemi zaměstnanecký poměr, volila by spíše cestu doporučení než nařízení.

Generál Vlček tento postup pro určité profesní skupiny navrhl a silně podporoval
Rudolf Kramář, mluvčí HZS

Naopak vedení Hasičského záchranného sboru ČR (HZS) povinnou vakcinaci plně podporuje, přičemž 76,5 procenta jeho příslušníků ji má již za sebou. „Generální ředitel HZS Vladimír Vlček při jednání Ústředního krizového štábu tento postup pro určité profesní skupiny navrhl a silně podporoval,“ řekl mluvčí HZS Rudolf Kramář. Dodal, že Vlček v očkování spatřuje efektivní způsob, jak zajistit a udržet akceschopnost složek integrovaného záchranného systému při probíhající pandemii.

Policejní šéf se bojí povinného očkování: Odejde nám 10 tisíc lidí

Domácí

Také vedení Vězeňské služby ČR s novelou souhlasí. „Povinné očkování zaměstnanců považujeme za krajní řešení poté, co se pozitivní motivace ukáže jako vyčerpaná, neúčinná a situace v oblasti šíření nemoci jako neúnosná. Tato situace právě nastává, a proto tento způsob v tuto chvíli podporujeme,“ prohlásil generální ředitel vězeňské služby Simon Michailidis.

Pokud se pracovníci nebudou moci očkovat ze zdravotních důvodů, organizace to bude respektovat. Míra proočkovanosti mezi zaměstnanci věznic dosahuje 78 procent a po druhé dávce vakcíny je i 82 procent z 18 886 trestaných osob.

Michailidis podotkl, že důraz na očkování je hlavně kvůli tomu, že většina vězňů je hromadně ubytována ve velkých ložnicích, sociální zařízení jsou určená pro 40 a více osob a stravování probíhá ve velkokapacitních jídelnách. Hrozba nákazy je tedy ve věznicích zvýšená.

Nakažených v JAR rychle přibývá. Obavy z rozšíření omikronu v Evropě sílí

Domácí

Jak povinnost vymáhat?

Instituce čekají na bližší informace k povinnému očkování vybraných profesí. Není totiž zatím jasné, jak se vakcinace bude vymáhat a zda ti, kteří na svou dávku odmítnou jít, budou muset rozvázat pracovní poměr. „Komunikace s vládou ohledně této novely je navíc v tuto chvíli velmi problematická nejen pro nás, ale i pro bezpečnostní sbory. Nejsme si totiž jisti, s kým vlastně máme jednat, jestli s ministry, kteří své posty opouští, či s nově nastupujícími,“ popsal nejistotu předseda NOS PČR Tomáš Machovič.

Reklama

Výběr článků

Načítám