Hlavní obsah

Pro očkování v prostorách O2 arény zatím chybí personál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) si v pátek dopoledne prohlédne prostory v O2 aréně, které skupina PPF nabídla za symbolické nájemné ke znovuvybudování očkovacího centra.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V léte fungovalo očkovací centrum v hale O2 Universum.

Článek

„Jedeme se podívat na nabídku nových trvalých prostor,“ sdělil ve čtvrtek Právu Babiš.

Vedlejší halu O2 universum, kde se očkovalo v létě, si skupina ponechá pro vlastní účely. Záměr Právu potvrdila Eva Hromádková, mluvčí společnosti Bestsport ze skupiny PPF. Ta nabídla k očkování 18 menších zrekonstruovaných sálů s celkovou rozlohou přes 4,5 tisíce metrů čtverečních.

Nyní je naprosto odlišná situace, než byla v létě v době provozování O2. Personál je plně vytížen
mluvčí ÚVN Jitka Zinke

Zatím ale není jasné, kdo se v O2 aréně vakcinace ujme. Jisté je jen to, že Ústřední vojenská nemocnice to nebude. Nemá lidi. Smlouva mezi O2 arénou a jinou nemocnicí zatím není uzavřena.

V minulých dnech Babiš uvedl, že jednou z hlavních překážek pro navýšení očkovacích kapacit a otevření dalších center je nedostatek zdravotníků. Tím argumentuje i ÚVN, která velkokapacitní centrum dříve provozovala. „Nyní je naprosto odlišná situace, než byla v létě v době provozování O2. Personál je plně vytížen,“ řekla Právu mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Zajistit musí péči o pacienty s covidem a testování, včetně laboratorního vyhodnocení nebo očkování.

Další centrum v Kotvě

Denní kapacita je v ÚVN až 700 lidí. „K tomu vysíláme výjezdní tým, který zajišťuje vakcinaci seniorů např. v domovech s pečovatelskou službou,“ doplnila.

Květnový start očkování v O2 universumVideo: Novinky

Dnešní prohlídky O2 arény se s Babišem zúčastní i ředitel VZP Zdeněk Kabátek, předseda představenstva společnosti Bestsport Robert Schaffer a zástupci Integrovaného centrálního řídicího týmu.

V létě se očkovalo v koncertní hale menšího O2 universum, jehož provoz skončil 10. září. „Za 130 dnů fungování se zde vystřídalo přes 200 lékařů, 275 zdravotníků, 130 farmaceutů a dalších 250 lidí, bez kterých by to nešlo,“ řekl tehdy ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Aplikovalo se tam na 570 tisíc dávek vakcíny.

Od 13. prosince je v plánu otevření dalšího centra bez registrace v pražském obchodním centru Kotva. Provozovat ho má Všeobecná fakultní nemocnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám