Hlavní obsah

Bez testu. Česko už není pro Němce epidemicky nebezpečné

Berlín
Aktualizováno

Německo od neděle vyřadí Českou republiku ze seznamu epidemicky rizikových zemí. V praxi to bude znamenat, že pro cesty do SRN nebude vyžadován test. Oznámil to Institut Roberta Kocha (RKI), který je německým úřadem pro prevenci a potírání chorob.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Nákupní zóna Prager Straβe

Článek

Vyřazení ze seznamu znamená, že Německo po cestujících z Česka nebude vyžadovat karanténu, kterou je ale nyní možné nahradit dokladem o očkování, potvrzením o prodělání nemoci, nebo negativním testem. Pro lety do Německa nadále platí podmínka v podobě negativního testu před nástupem na palubu.

Pro plné rozvolnění cestovního režimu je nutné nejdříve počítat s desetidenním přechodným obdobím. Lhůta souvisí s tím, že při vstupu do Německa se musí každý řídit karanténními opatřeními podle toho, v jaké epidemické kategorii zemí v uplynulých deseti dnech pobýval. A Česko bude formálně do 5. června označováno jako riziková oblast.

Německo začne od června s očkováním dětí od 12 let

Koronavirus

To, že pro cesty do Německa nebudou potřebné testy, neznamená, že Češi se bez nich zcela obejdou. Pro ubytování v hotelech či penzionech nebo pro návštěvu restaurací a dalších gastronomických zařízení je nezbytný negativní rozbor, doklad o očkování, nebo potvrzení o prodělání nemoci.

Kromě Česka byly ze seznamu rizikových oblastí vyřazena také Francie s Korsikou a francouzské zámořské departementy Mayotte, Saint-Pierre a Miquelon, Wallis a Futuna, Francouzská Polynésie a Nová Kaledonie.

Také Itálie s Chorvatskem či Nizozemskem a jeho zámořskými územími, jako jsou Curaçao, Bonaire, Saint Eustatius a Saba nejsou považovány za rizikové oblasti.

Skandál v Německu: Testovali jen sto zájemců, ale účtovali si jich 422

Evropa

Rakousko - s výjimkou spolkových zemí Tyrolsko a Vorarlbersko - již není považováno za rizikovou oblast. Podobně je to také se Švýcarskem a Vatikánem.

Německo pro své občany uvolňuje cestovní omezení pro Turecko, Švédsko a Litvu. Při návratu nebude vyžadována karanténa, pokud budou mít negativní test.

Do oblasti s mutacemi koronaviru zařadilo Německo Uruguay.

Jako oblast s vysokým výskytem koronaviru je země, kde je přes 200 nakažených na 100 tisíc obyvatel v týdenním sledovaném období. Pokud je země vyřazena z rizikové oblasti, musí docílit méně než 50 infikovaných na 100 tisíc obyvatel v jednom týdnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám