Hlavní obsah

Benešovská nemocnice se chystá na očkování veřejnosti, bez externí pomoci se neobejde

Novinky, Dana Sokolová

Benešovská nemocnice podobně jako většina dalších nemocnic ve Středočeském kraji zažívá v současné době nápor nemocných s covidem. Přesto podle ředitele nemocnice Romana Mrvy situaci s extrémním nasazením všech zdravotníků i nezdravotníků zatím zvládají. V současné době se také připravují na únorové otevření vakcinačního centra pro veřejnost. Až se tak stane, rozhodně se neobejdou bez pomoci externích lékařů a sester.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

V benešovské nemocnici se začalo s očkováním zdravotníků 31. prosince.

Článek

Situace začíná být opět velmi náročná ve všech menších nemocnicích, kde není množství lůžek na intenzivní péči tak vysoké a počet zdravotnického personálu je omezený. Ne jinak je tomu v současné době i v Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově.

Kromě přibývajících nemocných s těžkou formou covidu-19 trápí vedení nemocnice i pracovní neschopnost 90 zdravotníků, z čehož je 40 covid pozitivních. „Zároveň narůstá i počet těch, kteří vzhledem k uzavření škol čerpají OČR (ošetřovné),” upozornil tiskový mluvčí nemocnice Petr Ballek.

V nemocnici tak pomáhají zvládat situaci i dobrovolníci. „Výtečně také funguje spolupráce s Armádou ČR. V současné době u nás máme na výpomoc 10 vojáků, což nám velmi pomáhá,” upozornil ředitel Mrva a dodává, že aktuálně mezi dobrovolníky hledají spíše zdravotníky.

Kuba: Očkování odlehčí nemocnicím

Koronavirus

Od 31. prosince tam v očkovacím centru probíhá zcela bez problému očkování proti covid-19 u zdravotníků. „K 12. lednu dostalo vakcínu 468 zaměstnanců nemocnice a záchranné služby, praktických lékařů, dětských praktických lékařů a ambulantních specialistů včetně sestřiček. V prvé fázi neočkujeme ty, kteří prodělali covid v době méně než 90 dní, což je u nás v nemocnici 20 % všech zaměstnanců,” dodal Mrva.

Očkovacích látek má tedy nemocnice zatím dostatek a nyní se chystá i na vyšší počty očkovaných z řad veřejnosti. Pro očkovací centrum benešovská nemocnice vyčlenila v pavilonu B 4. patro. Zatím počítá s provozní dobou v pracovní dny od 7 do 15:30 hodin a další rozšíření pracovní doby bude záviset hlavně na personálních možnostech nemocnice v době pandemie a množství dodané vakcíny.

Jihomoravský kraj zřídil vlastní linku na očkování pro seniory

Domácí

Již dnes vedení nemocnice ale ví, že se bez pomoci externích lékařů a sester v očkovacím centru neobejde. „V současné době musí nemocnice zajišťovat péči o covidové pacienty, veškerá akutní onemocnění (např. infarkty, mozkové příhody, akutní záněty slepého střevy, úrazy...), provádět odběry na PCR testy, provádět antigenní POC testy a nyní ještě zajišťovat personálně očkovací centrum, a to vše v "oslabení", jak je výše uvedeno, tedy -20 % personálu. Proto očekáváme, že se do očkování od února 2021 aktivně zapojí i praktičtí lékaři, dětští lékaři a jejich sestry. Proto jsme je také prioritně očkovali,” dodává Petr Ballek.

Stříkaček a jehel je na dva měsíce, ale v krajích jsou rozdíly

Domácí

Přestože nemocnice jako všechna další očkovací centra v republice dostávají vakcíny bez pomocného materiálu (jehel a injekčních stříkaček), na jeho nedostatek si zatím nestěžují. „Materiál máme díky vlastnímu předzásobení a prozíravosti v tomto momentě v dostatečném množství,” uzavírá ředitel nemocnice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám